Οι εμπειρίες σε κάνουν πλουσιότερο και πιο χαρούμενο από τα υλικά αγαθά.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι περίπου το 20% του πληθυσμού έχει ένα γονίδιο, παράγωγο του γονιδίου DRD4, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το γονίδιο DRD47r ή αλλιώς “γονίδιο της επιθυμίας για ταξίδια” είναι υπεύθυνο για την ακούραστη περιέργεια κι επιθυμία για αναζήτηση. Λέγεται ότι λαοί, που ιστορικά συνήθιζαν την μετακίνηση πληθυσμών, το παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Η επιθυμία για ταξίδια υπάρχει για αιώνες μέσα μας και οι επόμενες γενιές την κληρονομούν μέσα από το γονίδιο “της αλλαγής, της κίνησης και της περιπέτειας”.  Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται στο DNA μας.

Πέραν όμως των γενετικών παραγόντων, η γνώμη διάφορων προσωπικοτήτων απαντά στο τι μαθαίνουμε από τα ταξίδια.

“Ταξιδεύει γρήγορα εκείνος που ταξιδεύει μόνος” Rudyard Kipling

Σόλο ταξίδια; Γιατί όχι! Πολλά θετικά μπορεί να προκύψουν από ένα μοναχικό ταξίδι, αλλά όχι απαραίτητα γεμάτο μοναξιά. Ώρα για ενδοσκόπηση, για ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας, για περιπέτειες ή για χαλάρωση, για περισσότερα “ναι” και λιγότερα “όχι”, για κοινωνικοποίηση με νέα άτομα, για διαχείριση των χρημάτων όπως θέλουμε, για λιγότερη επίκριση στις επιλογές μας, για ανάπτυξη των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, για νέους στόχους κι ίσως ακόμα για μια νέα ζωή.

“Ταξιδεύοντας, ζεις!” Hans Christian Andersen

Και ζεις καλύτερα! Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ταξίδια λειτουργούν θετικά στο σώμα. Μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, βοηθούν όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, ρίχνοντας τα επίπεδα του στρες μέσα σε μόλις 2 μέρες στο 89% των ταξιδιωτών και προωθούν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

O φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα κι ο ρατσισμός με τα ταξίδια” Miguel de Unamuno

Αν οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, τότε η λέξη “ρατσισμός” θα ήταν απλά λήμμα σε λεξικό.  Δεν αρκεί, βέβαια, μόνο να ταξιδεύει κάποιος, αλλά χρειάζεται να έρχεται και σε επαφή με τους κατοίκους των προορισμών του. Διερεύνηση ενός τόπου, δεν σημαίνει μόνο ξενάγηση σε τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και γνωριμία με τον λαό του, αποκτώντας διαφορετική οπτική μέσα από τα μάτια άλλων φυλών κι ίσως μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για εμάς τους ίδιους.

 “Στις ΗΠΑ υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ταξιδεύει κανείς, είτε πρώτη θέση, είτε με παιδιά.” Robert Benchley

Τα όμορφα ταξίδια χαράζουν ξεχωριστές αναμνήσεις για τον καθένα μας, αλλά είναι και κοινοί παρανομαστές βιωμάτων ζωής με τους συνοδοιπόρους μας. Έρευνες δείχνουν ότι τα ταξίδια είναι ευεργετικά για τις οικογένειες και τα ζευγάρια. Γιατί μέσα από αυτά ενισχύονται οι δεσμοί, η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία, αναπληρώνεται ο χαμένος χρόνος και προστίθενται νέες αναμνήσεις, ενδυναμώνοντας την αίσθηση του ανήκειν.

“Το να ταξιδεύεις είναι το μόνο πράγμα που αγοράζεις, αλλά σε κάνει πλουσιότερο” Ανώνυμος

Οι εμπειρίες σε κάνουν πλουσιότερο και πιο χαρούμενο από τα υλικά αγαθά. Ένα ζευγάρι παπούτσια μπορεί να χαλάσει, να παλιώσει, να ξεχαστεί σε κάποιο ντουλάπι. Η στιγμή, όμως, που δοκίμασες ένα εξωτικό φαγητό ή που απλώθηκε εμπρός σου ένας νέος κόσμος, έτοιμος προς ανακάλυψη, μένει αξέχαστη. Μαθαίνοντας νέα πράγματα, διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες, οδηγούμαστε στο να γίνουμε εξυπνότεροι, αλλά και πιο δημιουργικοί. 

“Δεν ταξιδεύω, για να πάω κάπου. Απλώς για να πάω. Ταξιδεύω για χάρη του ταξιδιού. Το σημαντικό είναι να κινείσαι. Robert Louis Stevenson.

Η κίνηση, η ροή, η εξέλιξη, αυτά είναι που κάνουν τον κόσμο να συνεχίζει, να προχωράει. Ο προορισμός άγνωστος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ίσως και να αξίζει το ταξίδι.

 

 

Πηγή: buzzfeed.com, psychologytoday.com, elitedaily.com

Φωτογραφία: © Unique life