Φωτογραφία: unregistered.gr

Στη σύγχρονη εποχή δε χρειάζεται να έχει κάποιος την οικονομική ευρωστία του Bill Gates, για να αποκτήσει ένα έξυπνο σπίτι. Μπορεί ο μεγιστάνας της Πληροφορικής να επένδυσε μία περιουσία ώστε να αποκτήσει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο, έξυπνο σπίτι λίγα χρόνια νωρίτερα, μα ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός για πολλούς από εμάς. Η τεχνολογία σημειώνει άλματα προόδου καθημερινά και υπολογίζεται πως μέχρι το 2017 η ζήτηση αυτοματοποιημένων οικιών θα έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά.

Κλειδί για το έξυπνο σπίτι αποτελεί ο απομακρυσμένος έλεγχος και χειρισμός πολλών λειτουργιών του από τον ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να ελέγχει αν όντως άφησε το φούρνο ή το θερμοσίφωνο αναμμένο, ακόμα και αν βρίσκεται στο γραφείο ή στο δρόμο. Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχεται η babysitter σε real time και τα παιδιά σε σχέση με το διάβασμα ή τις δραστηριότητές τους. Ο αυτοματισμός επιτρέπει στον χρήστη του συστήματος να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα στο κινητό του τηλέφωνο ή το tablet, με μέσω του οποίου να χειρίζεται πλήρως τις λειτουργίες του θερμοστάτη, της κάθε κάμερας, του συναγερμού και του κλειδώματος κάθε δωματίου.

 

  Φωτογραφία: texnikos.gr

Πέρα από τη μοναδική ευκολία του απόλυτου ελέγχου των λειτουργιών κάθε συσκευής ή συστήματος, καταναλώνεται επίσης σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Με το πάτημα ενός κουμπιού ή μέσω του προγραμματισμού ενεργειών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ελαχιστοποιείται η σπατάλη και γίνεται σωστότερη διαχείριση των πόρων θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος ξεκινά από τα 2.500 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ.., με μεγάλες διακυμάνσεις, αναλόγως των αναγκών και των απαιτήσεών σας. Ενδεικτικά, μια οθόνη αφής τιμολογείται από 350 ευρώ έως και 2.500 ευρώ και μια προσιτή οικονομικά μεμονωμένη κάμερα κοστίζει 50 ευρώ, ενώ οι DIY λύσεις είναι σαφώς οικονομικότερες.

Φωτογραφία: alphacom.gr