Πώς Και Πόσο Η Μουσική Επηρεάζει Τη Ζωή Μας

“Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος” είχε πει ο φιλόσοφος του 19ου αιώνα, Φρίντριχ Νίτσε, παρουσιάζοντας σε μια πρόταση την εικόνα μιας ζωής απόλυτα βαρετής, μοναχικής και ούτε καν μονότονης, άλλα άτονης. Η δύναμη που ασκεί η μουσική στον άνθρωπο είναι τέτοια, ώστε να τον επηρεάζει, αλλά και να τον παρασύρει σε διάφορα μονοπάτια του μυαλού και των αισθήσεων. Η ύπαρξή της στη ζωή μας έχει δημιουργήσει διάφορα ερωτήματα στον επιστημονικό χώρο.

Μελέτη της Κοινότητας Εκπαίδευσης, Μουσικής και Έρευνας της Ψυχολογίας (SEMPRE) αναφέρει ότι η μουσική λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό ως παράγοντας διαμόρφωσης και τροποποίησης της αντίληψής μας για το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Ειδικότερα, τα περιβάλλοντα αξιολογήθηκαν, αποκτώντας χαρακτήρα ανάλογο των ιδιοτήτων της μουσικής υπόκρουσής τους, ακόμα και σε συνθήκες, όπου τα αντιληπτά χαρακτηριστικά της μουσικής και του περιβάλλοντος ήταν ασύμφωνα. Η ζωηρή μουσική έκανε τα ήρεμα περιβάλλοντα να δείχνουν πιο δραστήρια. Αντίθετα, η ήπια μουσική έδωσε την αίσθηση της μείωσης των ρυθμών στα δραστήρια περιβάλλοντα. Επιπλέον, η θετική μουσική βοήθησε τα άτομα να βιώνουν θετικότερα τον χώρο, παρά την ύπαρξη αρνητικών συνθηκών, όπως ήταν οι ενοχλητικοί ήχοι ή άλλοι αγχογόνοι παράγοντες. Συγχρόνως, όμως, η μουσική έδρασε ενισχυτικά και σε χώρους με ιδιαίτερη κοινωνικότητα, καθώς έδειξε να βελτιώνει την αίσθηση της οικειότητας, ακόμα και μεταξύ αγνώστων.

Μια άλλη έρευνα της SEMPRE, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι η θλιβερή μουσική, παρά τη φύση της, συχνά έχει θετικά αποτελέσματα. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι λειτουργεί ρυθμιστικά στα επίπεδα των ψυχικών μας διεργασιών και μεταβολών, ιδίως σε άτομα που χαρακτηρίζονται για την υπεραναλυτική σκέψη και την παλιλλογία τους. Η επιλογή μας να ακούμε ορισμένες φορές πεσιμιστικά τραγούδια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την κάθαρση και τη λύτρωση, με την αποβολή των αρνητικών μας συναισθημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο Αριστοτέλης στο 8ο βιβλίο των «Πολιτικών» ενισχύει την άποψη ότι η θλιβερή μουσική ενίοτε οδηγεί στην κάθαρση και δρα θεραπευτικά για την ψυχή. Κάποιοι, μάλιστα, βρίσκουν στη θλίψη μια αισθητική απόλαυση, που δημιουργεί έμπνευση και αφυπνίζει τον ρομαντισμό.

Άλλωστε πίσω από ένα αγαπημένο τραγούδι ή ένα θλιβερό κομμάτι υπάρχει συνήθως μια ιστορία ανείπωτη. Κι όταν τα λόγια αποτυγχάνουν, μιλά η μουσική!

 

 

Πηγές:

Garrido S. & Schubert E. (2015). Moody melodies: Do they cheer us up? A study of the effect of sad music on mood. Psychology of Music, Vol. 43: 244-261.

Yamasaki T., Yamada K. & Laukka P. (2015). Viewing the world through the prism of music: Effects of music on perceptions of the environment. Psychology of Music, Vol. 43: 61-74.

Φωτογραφία: psychologyandi.com