«Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται από τα όρια της γλώσσας του».

Ludwing Wittgenstein, Αυστριακός φιλόσοφος

Οι λέξεις είναι μια ανθρώπινη επινόηση ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να μοιραζόμαστε συναισθήματα. Η κάθε λέξη, όμως, αναλόγως τη χρήση της, μπορεί να μεταφέρει πολλαπλά μηνύματα.

Μια πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τη Dr. Stephanie Goodhew του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, απέδειξε ότι συγκεκριμένες λέξεις είναι ικανές, στο άκουσμά τους, να κατευθύνουν το βλέμμα μας πάνω ή κάτω. Στο άκουσμα των λέξεων “ουρανός” και “χαρούμενος” παρατηρήθηκε μια μετατόπιση του βλέμματος προς τα πάνω, ενώ στις λέξεις “έδαφος” και “πικρός” το βλέμμα εστίασε προς τα κάτω.

Και αν οι λέξεις είναι ικανές να επηρεάσουν προς τα πού θα κοιτάξουμε, μήπως είναι υπεύθυνες και για το πώς αισθανόμαστε, για τις αποφάσεις που θα πάρουμε και στη συνέχεια θα υλοποιήσουμε με πράξεις;

thumotic.com

Οι λέξεις, εκτός του ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας, είναι και ένας κώδικας με τον οποίο διατυπώνουμε τις σκέψεις μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος σας, άθελά του, κάνει κάτι το οποίο σας βλάψει, οι σκέψεις σας για εκείνον θα επηρεαστούν από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία βιώνετε ακούσια. Αν χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «Είναι φοβερό» ή «Νιώθω συντετριμμένος» για να περιγράψετε αυτή τη συναισθηματική εμπειρία, η φόρτιση των αρνητικών μηνυμάτων που λαμβάνετε από αυτές, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μόνιμη ρήξη της σχέσης σας με αυτόν τον άνθρωπο. Η λέξη «φοβερό» προέρχεται από το «φόβο» ενώ η λέξη «συντριβή» δηλώνει μια ήττα.

Αναλογιστείτε τώρα πόσο διαφορετικά θα νιώθατε, αν για να περιγράψετε το ίδιο γεγονός, χρησιμοποιούσατε τις λέξεις «Είμαι κάπως απογοητευμένος». Μήπως τα συναισθήματά σας είναι πιο ήπια;

Άρα, ένα σημαντικό εργαλείο, για να επέμβουμε στον τρόπο που βιώνουμε τις εμπειρίες μας, είναι να προσπαθήσουμε σε συνειδητό επίπεδο να επιλέγουμε τις λέξεις, που περιγράφουν τα συναισθήματά μας. Αποδυναμώνοντας, με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, τα αρνητικά συναισθήματα, σταδιακά μπορούμε να τα περιορίσουμε, σε βαθμό που δεν θα επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.

heraldsun.com

ΑΣΚΗΣΗ

Για να κατανοήσετε καλύτερα τα προαναφερόμενα προτείνουμε να κοιτάξετε τις λέξεις που ακολουθούν, να σκεφτείτε πώς νιώθετε όταν τις διαβάζετε και να σημειώσετε δίπλα σε καθεμία αυτά τα συναισθήματα:

Τρόμος

Άγχος

Πανικός

Αδιέξοδο

Ψέμα

Τρέλα

Κατάθλιψη

Απάτη

Τώρα διαβάστε τις πιο κάτω λέξεις. Πώς νιώθετε όταν τις διαβάζετε, ακούτε ή λέτε; Και πάλι σημειώστε δίπλα σε καθεμία τα συναισθήματα που αναδύονται:

Ζωή

Ευτυχία

Αγάπη

Χαρά

Ήλιος

Γλυκύτητα

Φιλία

Οικογένεια

Εμπιστοσύνη

Χαμόγελο

Ποια κατηγορία από τις δύο παραπάνω προτιμάτε; Δείτε τα συναισθήματα, που έχετε σημειώσει. Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ποιες  λέξεις σας φορτίζουν θετικά και ποιες αρνητικά, καθώς και ότι θα μπορούσατε να γεμίσετε με θετική ενέργεια εάν  χρησιμοποιούσατε στο καθημερινό σας λεξιλόγιο και στη σκέψη σας  λέξεις με θετικό περιεχόμενο.

 

 

Φωτογραφίες: clickatlife.gr, thumotic.com, heraldsun.com