Πώς Ένα Ουράνιο Τόξο Βοήθησε Στην Εξάλειψη Της Βίας Στο Χωριό Παλμίτας

Ίσως λίγοι από εμάς να γνωρίζουμε το χωριό Παλμίτας (Las Palmitas), που βρίσκεται στην περιοχή Πατσούκα (Pachuca), στο Μεξικό. Μια φτωχή κοινότητα, όπου η βία και η εγκληματικότητα μεταξύ των 2.200 περίπου κατοίκων του και κυρίως των νέων, ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Αυτό όμως που αξίζει να μάθουμε είναι τι έγινε όταν η κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για να εξαλείψει τη βία στη συγκεκριμένη κοινότητα, καλώντας τους λεγόμενους “street artists” να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους «όπλα» για την εξάλειψη της βίας!

`Ετσι λοιπόν, η οργάνωση με το παρατσούκλι “Germen Crew”, η οποία αποτελείται από νέους καλλιτέχνες, που ειδικεύονται στη ζωγραφική σε τοίχους (graffiti), ανέλαβαν να δημιουργήσουν με το ταλέντο και τα χρώματά τους! Ζωγράφισαν, λοιπόν, ένα πελώριο ουράνιο τόξο στις προσόψεις 209 σπιτιών της περιοχής, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα της περιοχής.

3709

 Η γκρίζα όψη του χωριού μετατράπηκε, μέσα σε 14 μήνες, σ’ έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής, όπου κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου αντιπροσωπεύει τις ψυχές των κατοίκων της περιοχής.

Ο Ενρίκε Γκομέζ (Enrique Gomez), επικεφαλής του όλου Project (πρώην μέλος συμμορίας, μέχρι που αναθεώρησε και αφοσιώθηκε στην τέχνη και στη ζωγραφική των τοίχων), είπε ότι ο σκοπός του έργου αυτού είναι να προωθήσει την κοινοτική ολοκλήρωση, αλλά και να αλλάξει την αρνητική εικόνα της γειτονιάς. «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη επιρροή», είπε συγκεκριμένα και δεν είχε άδικο.

5616-1

Κατά της διάρκεια της μεταμόρφωσης της κοινότητας των “Las Palmitas”, από γκρίζο τοπίο σε ένα υπέροχο ουράνιο τόξο, οι κάτοικοι άλλαξαν θεαματικά. Τα χρώματα και οι δημιουργοί τους άρχισαν να επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία των κατοίκων, με αποτέλεσμα 452 οικογένειες να συμπεριφέρονται φιλικά μεταξύ τους, τόσο ώστε η προηγούμενη βία και εγκληματικότητα -λόγοι που κρατούσαν πολλούς κατοίκους, κλεισμένους στα σπίτια τους, φοβισμένους- να εξαλειφθεί τελείως!

Φαντάζει μαγικό, ωστόσο δεν είναι, αφού η τέχνη σε κάθε μορφή της και ιδίως η ζωγραφική επηρεάζει θετικά την άσχημη ψυχολογία των ανθρώπων.

thisiscolossal.com

Κι ας μην ξεχνάμε ότι το ουράνιο τόξο, σαν κι αυτό που έχουν πια στα σπίτια και στις καρδιές τους οι εν λόγω κάτοικοι, συμβολίζει το τέλος των προβλημάτων και των απειλών, ενώ εμφανίζεται πάντα μετά από μια μεγάλη καταιγίδα!

 

 

Πηγές: theguardian.com, scientificwolf

Φωτογραφίες: mashable.com, theguardian.com