Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες φαντάζουν σαν οάσεις δροσιάς μέσα στους δρόμους και τα κτίρια των πόλεων. Ποια επιλογή να πρωτοδιαλέξεις ανάμεσα στην πανδαισία των γευστικών απολαύσεων ενός παγωτού; Ποιοι είναι οι φταίχτες της γλυκιάς αμαρτίας;

Οι αναφορές ξεκινούν από αρχαίους ασιατικούς και ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Επιφανείς προσωπικότητες αρέσκονταν στα παγωτά, καθώς οι ανώτερες κοινωνικά τάξεις μπορούσαν ευκολότερα να παρασκευάσουν τα εδέσματα, από γεύσεις φρούτων. Λέγεται ότι ο Νέρων έστελνε ακολούθους του σε χιονισμένα βουνά για να μαζέψουν πάγο, με σκοπό τη δημιουργία παγωτού και ο Μ. Αλέξανδρος απολάμβανε πάγο με γάλα, μέλι και νέκταρ.

Τον 13αι. μ.Χ. ο Μάρκο Πόλο επέστρεψε στην Ιταλία, φέρνοντας μαζί τη συνταγή ενός παγωτού με γάλα από την Κίνα, που χρησιμοποιούσαν ήδη από το 200π.Χ. Η επεκτατική φήμη των παγωτών, όμως, έφτασε στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης από την Ιταλίδα Αικατερίνη των Μεδίκων. Λάτρης τους ήταν κι ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Ι του 17ου αιώνα, που ζήτησε από τον Γάλλο σεφ του, να κρατήσει «ομερτά» της συνταγής από τους απλούς υπηκόους, έως ότου έχασε τον θρόνο και το κεφάλι του. Οι ιστορίες γύρω από τα παγωτά είναι χίλιες και μία, επειδή οι έμποροι αφηγούνταν ευφάνταστα συμβάντα για τη διαφήμισή τους.

icecreamΟ Φραντσέσκο Προκόπιο ντέι Κολτέλι ήταν ο πρώτος παγωτατζής. Λειτούργησε το 1686 στο Παρίσι, το «Καφέ Προκόπ» (Café Procope), που υπάρχει μέχρι σήμερα. Στην Αμερική τα παγωτά άρχισαν να αποκτούν θαυμαστές μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα, εκ των οποίων ήταν και οι πρόεδροι Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα αποτελούσαν κυρίως μια ελιτίστικη ντελικατέσεν, ώσπου το 1843 η Νεοϋορκέζα Nancy Johnson εφηύρε την πρώτη παγωτομηχανή, ανοίγοντας τον δρόμο της βιομηχανοποίησης και της ευρείας κατανάλωσης.

Το παγωτό, όμως, απέκτησε κάποτε κι άλλη χρήση, αφού ήταν σύμβολο επανάστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτέλεσε πηγή αναζωπύρωσης του ηθικού των Αμερικάνων στρατιωτών, γι’ αυτό και ο Μουσολίνι απαγόρευσε την κυκλοφορία του στην Ιταλία, για να μην έχει σχέση με οτιδήποτε αμερικάνικο.1

Το 1936 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το παγωτό ξυλάκι, μέσω της ΕΒΓΑ από τους αδερφούς Σουραπά, που είχαν την άδεια ευρεσιτεχνίας εξ Αμερικής. Οι εταιρείες παγωτών, μέχρι και σήμερα, συγκαταλέγονται στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

 

 

1 Robert T. Marshall, H. Douglas Goff, Richard W. Hartel. (2003). Ice Cream. Springer Publications, New York.

Φωτογραφίες: tutorming.com