Πώς Διαλέγουμε Ισχυρούς Κωδικούς Πρόσβασης Στο Διαδίκτυο;

Το Διαδίκτυο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους περισσότερους ανθρώπους στη σημερινή εποχή. Χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας, διασκέδασης και συλλογής πληροφοριών, όπως επίσης και για επαγγελματικούς λόγους. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σχεδόν σε κάθε γωνιά τη Γης, διευκολύνοντας την καθημερινότητά του και διευρύνοντας τους ορίζοντές του. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που καλούνται οι χρήστες του Internet να αντιμετωπίσουν, είναι αυτό της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα. Είναι αλήθεια πως οι hackers παραμονεύουν κι απλώνουν τα πλοκάμια τους, ψάχνοντας τη διαδικτυακή τους λεία.

Για να μην ανησυχούμε σχετικά με την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών των απανταχού hackers, είναι αναγκαίο να ισχυροποιήσουμε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε για τους λογαριασμούς μας στο Internet. Ας δούμε ορισμένες συμβουλές σχετικά:

  • Χρησιμοποιούμε Κωδικούς Τουλάχιστον 15 Χαρακτήρων: Συνδυάζουμε κεφαλαία και μικρά γράμματα, σύμβολα κι αριθμούς για καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Δεν Επιλέγουμε Πραγματικές Λέξεις: Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον γνώστη της τεχνολογίας να μαντέψει έναν κωδικό που σχηματίζει μια λέξη στην πραγματικότητα.

  • Αποφεύγουμε Προσωπικές Πληροφορίες: Ακόμη κι αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια πραγματική λέξη, φροντίζουμε να μην αφορά κάτι δικό μας. Η αγαπημένη μας ομάδα, το όνομα του σκύλου μας ή ο καλλιτέχνης που λατρεύουμε αποκλείονται!

  • Χρησιμοποιούμε Διαφορετικούς Κωδικούς: Ένας κωδικός για όλους τους λογαριασμούς μας (email, Facebook, Twitter, e-banking κτλ.) είναι καταστροφικός.

  • Δεν Μοιραζόμαστε Κωδικούς: Σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτουμε τον κωδικό πρόσβασής μας από το τηλέφωνο ή μέσω email και chat. Ακόμη κι αν έχουμε άριστη σχέση με το άτομο που ζητά το password, το αποφεύγουμε.

  • Προσέχουμε την Αποθήκευση των Κωδικών: Δεν αποθηκεύουμε ποτέ κωδικούς σε αρχείο Word στον Η/Υ μας, ακόμη κι αν αυτό μας διευκολύνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το πάτημα του κουμπιού «Να Με Θυμάσαι» στους διαδικτυακούς λογαριασμούς μας.

  • Χρησιμοποιούμε το Κατάλληλο Πρόγραμμα: Υπάρχουν εργαλεία στο Internet (π.χ. LastPass, 1Password, Dashlane) που μας βοηθούν όχι μόνο να βρούμε ισχυρούς κωδικούς, αλλά και να τους αποθηκεύσουμε με ασφάλεια.

  • Επιλέγουμε Επαλήθευση 2 Βημάτων: Με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιούμε το επίπεδο ασφαλείας, με την προσθήκη μιας επιπλέον πληροφορίας.

 

Φωτογραφία: quickenloans.com