Επιβλητικοί, σαγηνευτικοί, τεράστιοι γεωλογικοί σχηματισμοί που εντυπωσιάζουν και κόβουν την ανάσα!​

Σε διάφορους τόπους του πλανήτη εντοπίζονται μερικοί συναρπαστικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, οι μονόλιθοι, που ενδείκνυνται για φυσιολατρικές δραστηριότητες και αποτελούν κάποιες από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν για κάθε χώρα. Τι είναι, όμως, ένας μονόλιθος; Πρόκειται για ενιαίους τεράστιους βράχους ή κομμάτια πέτρας, που ξεχωρίζουν για τη μορφολογική τους ιδιαιτερότητα.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μια γνωριμία με τους πιο επιβλητικούς μονόλιθους της Γης;

Γιβραλτάρ – Ισπανία

Gibraltar_Unique_life

Ο “βράχος του Γιβραλτάρ” είναι ένας από τους πιο διάσημους του κόσμου. Μεγάλης γεωγραφικής και στρατιωτικής σημασίας, διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων περασμάτων και τούνελ. Εκτείνεται στα 426 μέτρα κάθετα πάνω από τη θάλασσα και βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ της Μεσογείου και του Ατλαντικού ωκεανού.

Uluru – Αυστραλία

ayers-rock-uluru-australia-Unique_life

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά τοπία παγκοσμίως. Ένας βραχώδης όγκος μέσα στην έρημο, που απέχει 340 χλμ. από την κοντινότερη πόλη. Στέκει επιβλητικός στα 348 μέτρα ύψος και αλλάζει χρώματα ανάλογα με το φως του ήλιου. Μπορεί να τον αντικρίσει κανείς από βιολετί μέχρι κατακόκκινο, την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Zuma – Νιγηρία

zuma-rock-Unique_life

Η νιγηριανή “απάντηση” στον Uluru είναι εξίσου εντυπωσιακή. 725 μέτρα ύψος κάνουν το τοπίο της Αμπούζα ιδιαίτερο και επιβλητικό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα ανθρώπινο πρόσωπο μπορεί να διακριθεί στο λευκό κομμάτι του βράχου.

Ben Amera – Μαυριτανία

Ben_Amera_Unique_life

Ο μεγαλύτερος μονόλιθος της Αφρικής και ο τρίτος παγκοσμίως, βρίσκεται στη σαγηνευτική Μαυριτανία και συνθέτει ένα τοπίο σεληνιακό, αφού ο καφέ βράχος απλώνεται πάνω στη χρυσή άμμο. Ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί από τον μαζικό τουρισμό, ενώ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη δυτική Σαχάρα.

Devils Tower – ΗΠΑ

devils_tower_Unique_life

Βρίσκεται στην πολιτεία του Wyoming και το όνομά του οφείλεται στην τρομερή του όψη, μιας και ξεχωρίζει αμέσως από το υπόλοιπο τοπίο. Το ύψος του φτάνει τα 386 μέτρα. Έγινε ιδιαίτερα διάσημο όταν γυρίστηκε εκεί η διάσημη ταινία “Στενές επαφές τρίτου τύπου”.

Sugarloaf – Βραζιλία

Sugarloaf_Unique_life

Αναγνωρίσιμη καρτ-ποσταλική τοποθεσία του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο “Κύβος ζάχαρης” εκτείνεται στα 396 μέτρα και περικλείεται από θάλασσα. Οι επισκέπτες φτάνουν στην κορυφή με τελεφερίκ, από όπου η θέα στην Κόπα Καμπάνα και τις γύρω περιοχές είναι το λιγότερο εκθαμβωτική.

Torres del Paine – Παταγονία

Torres_del_Paine_Unique_life

Μυστηριακό τοπίο με γαλάζιες λίμνες, που πλαισιώνονται από τεράστιους γρανιτένιους βράχους, καλυμμένους με πάγο. Η ψηλότερη κορυφή αγγίζει τα 2.500 μέτρα.

Sigiriya – Σρι Λάνκα

Sigiriya_Unique_life

Πρόκειται για έναν γιγάντιο βράχο 370 μέτρων, που περικυκλώνεται από πυκνή ζούγκλα και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες ατραξιόν της περιοχής. Χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο και στην κορυφή του υπήρξε σημαντικό μοναστήρι, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο από τον βασιλιά Κασυάπα.

Κάλαμος – Ανάφη

Κάλαμος_Unique_life

Για το τέλος αφήσαμε κάτι πολύ κοντινό μας, ώστε να ξεκινήσουμε από εκεί τις μονολιθικές εξορμήσεις μας, σε περίπτωση, που το επιθυμήσουμε. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Μεσογείου, τον Κάλαμο, που βρίσκεται στην κυκλαδίτικη Ανάφη. Ένας τρομακτικός κάθετος βράχος 460 μέτρων, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ξωκλήσι της Καλαμιώτισσας, ενώ η θέα στο Αιγαίο είναι μοναδική. Ξένοι περιηγητές τον είχαν συγκαταλέξει στα μέρη, που πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς προτού πεθάνει!

Αν έχετε και εσείς επισκεφτεί κάποιον από αυτούς τους τόπους, περιμένουμε να μας καταθέσετε την εμπειρία σας.

 

Φωτογραφίεςaim.org, hdwallpapers-3d.com, wallpaper222.net, reddit.com, travel.helpyaa.com, imgur.com, sometimes-interesting.com, ethnos.gr