Όσοι θα ήθελαν να μάθουν πώς να φτιάξουν ένα περιβόλι στις γλάστρες της βεράντας τους, μπορούν να διαβάσουν τις πιο κάτω συμβουλές για αρχάριους.

Όσοι έχουν φροντίσει να απολαμβάνουν ένα μικρό περιβόλι στις γλάστρες της βεράντας τους, ξέρουν ότι το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για κλάδεμα και μεταφυτεύσεις. Όσοι θα ήθελαν να μυηθούν σε αυτήν την τόσο δημιουργική ασχολία, μπορούν να διαβάσουν τις πιο κάτω συμβουλές για αρχάριους.

  • Το πιο κατάλληλο σημείο της βεράντας

Αφού αποφασίσετε πόσο χώρο από τη βεράντα σας θα αφιερώσετε στο περιβόλι σας, βεβαιωθείτε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι αρκετά προστατευμένος από τον αέρα και τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά παράλληλα ζεσταίνεται επαρκώς από το φως του ήλιου.

2

  • Ιδανικές γλάστρες

Φροντίστε να αγοράσετε γλάστρες με τρύπες στον πάτο, διαφορετικά θα πρέπει να τις ανοίξετε μόνοι σας, καθώς είναι απαραίτητες για τη στράγγιση του νερού. Πριν ρίξετε χώμα στις γλάστρες μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στρώμα χαλίκι στον πάτο. Με αυτόν τον τρόπο, το χώμα και τα θρεπτικά συστατικά του δεν παρασύρονται από το νερό του ποτίσματος.

  • Υγιεινό χώμα

Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε συσκευασμένο χώμα από φυτώριο. Αν μεταφέρετε χώμα από κάποιον κήπο ή από χωράφι είναι πιθανόν να μεταφέρετε μαζί ζιζάνια και υπολείμματα φυτών με ασθένειες.

3

  • Τα λαχανικά του φθινοπώρου

Είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε ραπανάκια, σπανάκι, μαρούλια, ρόκα, σκόρδα, κρεμμύδια από βολβούς. Ακόμα, μπορείτε να φυτέψετε σε μεγαλύτερες γλάστρες, χωρητικότητας 15 λίτρων τουλάχιστον, καρότα και παντζάρια. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε με ιδιαίτερο άρωμα το περιβόλι σας είναι η ιδανική εποχή για τα αρωματικά φυτά. Ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο βασιλικός, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο και η ρίγανη ευδοκιμούν και σε μικρές γλάστρες.

Αν διστάζετε να μπείτε σε διαδικασία να φτιάξετε μόνοι σας κομπόστ, δηλαδή λίπασμα από οργανικά υλικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο απλή και δοκιμασμένη τακτική. Το κατακάθι του καφέ, τα υπολείμματα του τσαγιού ή ακόμα και τις φλούδες φρούτων μπορείτε να τα “πετάτε” κατευθείαν στο χώμα του περιβολιού σας. Έτσι θα μειώσετε και τα οικιακά σας απορρίμματα.

Το πιο σημαντικό είναι να μην αμελείτε το πότισμα, αλλά προσοχή μην υπερβάλλετε.  Αρκετές φορές, το υγρό φύλλωμα προσελκύει ασθένειες.

Καλή αρχή!

 

Φωτογραφίες: quick-garden.co.uk, infokids.gr, greekarchitects.gr