Από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων έχει θεσπίσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου. Τα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούν εκδηλώσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα με δωρεάν είσοδο και στόχο την ανάδειξη της θέσης τους στον σύγχρονο πολιτισμό και κοινωνία.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο, παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της πρωτεύουσας και τα πολιτιστικά “θαύματα” που κρύβονται στο εσωτερικό τους.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει κάποια από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, από την προϊστορική μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, ενώ από τα πιο διάσημα εκθέματα είναι ο Κούρος του Αριστόδικου, ο Δίας ή Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, το Παιδί του Μαραθώνα και ο Έφηβος των Αντικυθήρων. Στις συλλογές του βρίσκονται πάνω από 11.000 αντικείμενα, από αγγεία και κοσμήματα μέχρι γλυπτά και τμήματα οικοδομημάτων. Πρόκειται για το πιο σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας.

Το πιο φημισμένο μουσείο της Ελλάδας, αυτό της Ακρόπολης, στεγάζεται στο νέο κτίριο της Αρεοπαγίτου και ήδη από το 2009 που άνοιξε τις πύλες του, έχει φιλοξενήσει πάνω από 7.000.000 επισκέπτες. Εκεί, κάποιος θα θαυμάσει τμήματα του Παρθενώνα, του Ερεχθείου και του ναού της Απτέρου Νίκης. Σήμα κατατεθέν είναι οι πέντε Καρυάτιδες, ο διάκοσμος του Παρθενώνα και όλα  τα αντικείμενα, που μεταφέρθηκαν από τον βράχο, δίνοντας τη θέση τους σε εκμαγεία. Το Μουσείο είναι ο μεγαλύτερος άσσος της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα τους.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκεται μία συλλογή από προϊστορικές δημιουργίες των Κυκλάδων και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, όπως τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα ειδώλια, σπάνιας μινιμαλιστικής ομορφιάς. Κατά καιρούς φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως εκείνη της «Άγονης Γραμμής».

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης περιλαμβάνει μία τεράστια συλλογή από αντικείμενα του πρόσφατου παρελθόντος. Παραδοσιακές φορεσιές, ξυλόγλυπτες δημιουργίες, εκθέματα λαϊκής τέχνης, αργυροχοΐας και χρυσοχοΐας. Στο μουσείο ανήκει το Λουτρό των Αέρηδων και το Τζαμί στην πλατεία Μοναστηρακίου, που στεγάζει συλλογή κεραμοποιίας.

Το Μουσείο Μπενάκη αποτελείται από δύο κτίρια. Ένα στο Κολωνάκι κι ένα στην Πειραιώς. Το πρώτο ήταν το σπίτι του Αντώνη Μπενάκη (Τρελαντώνης), που ήθελε να μετατραπεί σε μουσείο. Στεγάζει προϊστορικά αντικείμενα, σπουδαίες βυζαντινές συλλογές, πίνακες καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Στην Πειραιώς γίνονται μοντέρνες εκθέσεις φωτογράφων, designers και εικαστικών.

Τέλος, σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Φιξ, που αναμένεται να στεγάσει τις σπουδαιότερες σύγχρονες δημιουργίες.

 

 

Φωτογραφία: 7imeres.gr