Αν θέλετε να φτάσετε στα άκρα και να αισθανθείτε την απόλυτη ελευθερία μέσα από αρμονικές κινήσεις, τότε το parkour είναι μια εξαιρετική επιλογή. Γεννημένο στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980, το parkour απέκτησε σταδιακά πολλούς φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρη την Υφήλιο κι αναδείχθηκε σε ένα συναρπαστικό extreme sport, που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και προσφέρει φανταστικό θέαμα σε όλους.

Ο σκοπός του αθλήματος αυτού είναι η αρμονική μετακίνηση του αθλητή από ένα σημείο σε ένα άλλο, βασιζόμενη μονάχα στις δικές του δυνάμεις. Γι’ αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιούνται άλματα πολλών ειδών, πτώσεις και κυβιστήσεις, όπως επίσης και υπερπηδήσεις εμποδίων οριζόντια και κάθετα.

Το παρκούρ είναι ευρέως γνωστό κι ως Τέχνη της Διαφυγής, μιας κι απελευθερώνει το άτομο και το ωθεί να μετακινείται με ταχύτητα, πηδώντας από ταράτσες, μπαλκόνια, όπως κι από κάθε εμπόδιο που φαντάζει δυσθεώρητο. Απαιτείται, ως εκ τούτου, πολύ καλή φυσική κατάσταση, ώστε να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του αθλήματος. 

didee.gr

Στη Σαντορίνη έλαβε χώρα το Red Bull Art of Motion 2014 τον Οκτώβριο, γιορτή του parkour freerunning παγκοσμίως. Διαγωνίστηκαν όλοι οι σπουδαίοι και καταξιωμένοι αθλητές του παρκούρ, ενώ το τέλος επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους μας. Ο 20χρονος Δημήτρης Κυρσανίδης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, παρά τον αξιόλογο ανταγωνισμό.

Στο ειδυλλιακό τοπίο της μαγευτικής Σαντορίνης, η Ελλάδα απέδειξε ακόμη μια φορά ότι μπορεί να σταθεί επάξια στον παγκόσμιο στίβο και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον αθλητή μας, που πρόσθεσε ελληνικό χρώμα σε αυτό το μοναδικό άθλημα!

Βίντεο με τους 3 πρώτους νικητές της διοργάνωσης.

 

Φωτογραφίες: toonews.gr, didee.gr