Έθιμα! Είναι ένα κράμα παράδοσης, επανάληψης μαζικών πράξεων και λαογραφίας. Δημιουργήθηκαν από δοξασίες της αρχαιότητας, τη θρησκεία, γεγονότα, ανάγκες ή trends της εποχής, αγγίζοντας μέχρι σήμερα πτυχές της καθημερινότητας.

Η Ελλάδα αναβιώνει πιστά κάθε χρόνο τα έθιμά της. Ωστόσο, ίσως μοιάζουν κάπως mainstream μπροστά σε ορισμένα άλλων λαών. Ας ρίξουμε μια ματιά:

  • Στη Δανία όποιος κλείνει τα 25 και είναι ανύπαντρος δέχεται πυρά κανέλας. Αν πάλι έχει φτάσει τα 30 τον περιμένουν κιλά από πιπέρι. Ας μη φανταστούμε τι ρίχνουν στα 40!

1

  • Στην Ουκρανία, στις 23 Ιουνίου γιορτάζουν την Ivana Kupala Day. Αγόρια και κορίτσια, σε ζευγάρια ή μόνοι, πηγαίνουν να χορέψουν πάνω από μια φωτιά, για εξαγνισμό. Όποιο ζευγάρι χορέψει στη φωτιά, κρατώντας τα χέρια, θα είναι μαζί για πάντα. Αργότερα το βράδυ πάνε στο δάσος για αναζήτηση άνθους φτέρης, που λέγεται πως ανθίζει μόνο εκείνη την ημέρα και το φυλούν «μυστικές δυνάμεις». Όποιος το ανακαλύψει θα μπορεί να μιλήσει με όλα τα ζωντανά πλάσματα και να βρει θησαυρούς.

  • Στο Εκουαδόρ, αν θέλεις να ταξιδέψεις κάπου, παίρνεις μια άδεια βαλίτσα και τριγυρνάς στη γειτονιά, για να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία μέσα στο νέο έτος.

2

  • Στο Stonehaven της Σκωτίας, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, παρελαύνει κόσμος στους δρόμους, περιστρέφοντας πάνω από το κεφάλι τους μεγάλες μπάλες φωτιάς. Λέγεται πως το έθιμο προέρχεται από την εποχή των Βίκινγκ.

  • Η ημέρα της Μαρμότας (είδος σκίουρου) ξεκίνησε το 1886. Κάθε 2 του Φλεβάρη, το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι του Punxsutawney, (Πενσυλβάνια, ΗΠΑ), αναμένουν να βγει η μαρμότα από τη φωλιά. Αν δει τη σκιά της λόγω καλοκαιρίας, ο χειμώνας θα κρατήσει άλλες 6 βδομάδες, αν δεν τη δει όμως, λόγω συννεφιάς, θεωρείται ότι η άνοιξη θα έρθει σύντομα.

  • Στην Ελλάδα πετούν στάμνες, στο Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική) το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, πετώντας παλιά έπιπλα στην αρχή του νέου έτους, για να διώξουν ανεπιθύμητα πράγματα από το σπίτι τους.

  • Ενώ ανάμεσα στα σκληροπυρηνικά έθιμα είναι εκείνο του Αμαζονίου. Τα αγόρια, που έχουν φτάσει την ηλικία της ωρίμανσης, πρέπει να αποδείξουν ότι έγιναν άντρες, φορώντας γάντια γεμάτα με Bullet Ants (είδος μυρμηγκιού), του οποίου το τσίμπημα είναι δυνατό σαν σφαίρα.

Το εθιμικό δίκαιο ορισμένες φορές είναι ισχυρότερο από το νομικό.

Η διακίνηση ιδεών μέσω των εθίμων είναι συχνά αποτελεσματική μέθοδος χειραγώγησης. Παράλληλα, όμως, αποτελούν ενισχυτικό παράγοντα της ομαδικότητας, της αίσθησης του ανήκειν και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε λαού.

Εσάς, ποιο είναι το αγαπημένο σας έθιμο; 

 

Πηγέςbuzzfeed.com, telegraph.co.uk, rocketnews24.com, huffingtonpost.gr

Φωτογραφίες: kserolas.com, soundsandcolours.com, news.nationalgeographic.com, wsj.com, bbc.co.uk, en.rocketnews24.com