Συνήθως ακούγοντας τις λέξεις “Μεσόγειος” και “νησί”, ο νους ταξιδεύει στο ασπρογάλανο των Κυκλάδων ή στα τιρκουάζ νερά του Ιονίου. Η “γειτονιά” μας όμως, είναι διάσπαρτη με νησιωτικούς τόπους απίστευτης ομορφιάς. Ας δούμε τους σημαντικότερους από αυτούς.

Βαλεαρίδες νήσοι – Ισπανία

MajorcaΜαγιόρκα

Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μενόρκα, Φορμεντέρα και Καμπρέρα. Παρόλο που τα δύο πρώτα συγκεντρώνουν το διεθνές jet set, έχουν όλα αυτά τα Μεσογειακά νησιά εξαιρετικές παραλίες και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Συνδυάζουν καταλανική επιρροή, με στοιχεία της αποικιοκρατίας, πράγμα που εντοπίζεται στην αρχιτεκτονική, τη γλώσσα και τη λαογραφία τους.

Κορσική – Γαλλία

Κορσική

Συνώνυμο της επανάστασης, η μαγευτική Κορσική στη μέση της Μεσογείου, αποτελεί ένα πολιτισμικό μπόλιασμα. Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμη και Έλληνες πέρασαν, αφήνοντας το σημάδι τους. Γραφικά ψαροχώρια, απότομες βουνοπλαγιές και απόμεροι ορμίσκοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Οι Κορσικανοί είναι πολύ περήφανοι για τον τόπο τους και μόνο ένα ταξίδι εκεί, μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

Σικελία και Σαρδηνία – Ιταλία

sardiniaΣαρδηνία

Η Σικελία αποτελεί αυτόνομο ταξιδιωτικό στόχο. Γραφικές παλιές πόλεις, αρχαιολογία, ξεχωριστές μουσικές-συνδυασμοί διαφόρων επιρροών, εκλεκτή κουζίνα και παρθένα ακροθαλάσσια είναι μερικά μόνο από τα βασικά στοιχεία της αρχόντισσας του νότου. Ιδιαίτερης σημασίας τα ελληνόφωνα χωριά της, με ξεχωριστές παραδόσεις, που ξυπνούν μνήμες άλλων εποχών.

Η Σαρδηνία έχει ίσως αδικηθεί από την κοσμική πλευρά της και το άλλο “πρόσωπο” είναι εν μέρει άγνωστο. Ποικιλία τοπίων, γλώσσας και λαογραφίας, συνθέτουν ένα πολύτιμο ψηφιδωτό. Στην ενδοχώρα, εντοπίζει κανείς ήθη και έθιμα, που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.

Τοσκανικό αρχιπέλαγος, Τυρρηνική θάλασσα – Ιταλία 

island-of-elba-italyElba

Στα δυτικά της τοσκανέζικης γης, υπάρχουν νησάκια απείρου κάλλους και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, που αποτελούν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Πρόκειται για τα στολίδια Elba, Giglio, Gorgona, Montecristo, Capraia, Pianosa και Giannutri, με καταγάλανα νερά, μικρούς κολπίσκους και γραφικές κωμοπόλεις. 

Τα διαμάντια της Τυρρηνικής θάλασσας, αποκαλούνται και “Αιόλια νησιά”. Είναι μικρές κουκκίδες γης, εκ των οποίων κάποιες είναι ηφαιστειογενείς. Έχουν πλούσια έθιμα, που εκπλήσσουν τον επισκέπτη, ξεχωριστή ακτογραμμή, με γεωλογικές ιδιαιτερότητες και απέχουν μόνο δύο ώρες από τη Σικελία – Lipari, Panarea, Stromboli, Salina, Filicudi, Alicudi και Vulcano.

Βεβαίως, η Ιταλία διαθέτει έναν κρυφό άσσο. Πρόκειται για την Παντελλερία, που ακόμα δεν έχει κατακλυσθεί από τον τουρισμό. Διαθέτει ξεχωριστή κουζίνα και καλό κρασί, θερμικές πηγές για τους απαιτητικούς και εκπάγλου ομορφιάς θάλασσες.

Κροατικές ακτές

KorculaKorcula

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε τα δαντελένια νησιά της Κροατίας, στην Αδριατική, που το καθένα ξεχωριστά αποτελεί προορισμό διακοπών. Cres, Dugi Otok, Zirje, Unije, Krk και Korcula, είναι μόνο λίγα εξ αυτών. Θεσπέσια ακρογιάλια, που θυμίζουν Καραϊβική, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και λαογραφικά μυστικά που θα σας εκπλήξουν.

 

Φωτογραφίες: zorpidis.gr, thomson.co.uk, babycakez.info, understandingitaly.com, kroatien-urlauber.at