Το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που επηρεάζει εκατομμύρια στον πλανήτη κι εμπλέκει πολιτικούς, επιχειρηματίες κι επιφανείς ανθρώπους παντού.

Μια τεράστια διαρροή δεδομένων, 2.6 terabytes στο σύνολό τους, αποκάλυψε το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Η νομική εταιρία Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά, αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου. Φαίνεται πως κύρια εργασία της εταιρείας ήταν η διευκόλυνση ξεπλύματος χρήματος μέσω offshore επιχειρήσεων παγκοσμίως. Το μέγεθος της διαρροής δεδομένων ξεπερνά τον όγκο των εγγράφων των WikiLeaks.  

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έφερε στο φως τη διαρροή αυτή, μελετώντας σε βάθος τα δεδομένα και συνεχίζοντας την έρευνα  για τα Panama Papers. Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Ólafur Ragnar Grímsson, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με τουλάχιστον μία offshore εταιρία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο David Cameron προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του δικού του ονόματος, σε εταιρία του πατέρα του. Και η λίστα συνεχίζεται…

Ένας κόσμος που ζει στη σκιά, όπως τονίζουν οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας, που δημοσιεύουν συνεχώς νέα για τη διαρροή. Αυτός ο κόσμος αποδεικνύει πώς η παγκόσμια οικονομία χειραγωγείται από τις ισχυρές τράπεζες και τις νομικές εταιρίες. Έτσι, πολλοί πλούσιοι και διάσημοι νιώθουν ασφάλεια, υπό την προστασία αυτής της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί.

Είναι πολύ σημαντικός ο όγκος δεδομένων, που έχει ήδη καταγραφεί, σε αυτό το οικονομικό σκάνδαλο. Καταδεικνύει τη διαφθορά στην κοινωνία σε όλο της το εύρος. Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την περίφημη Λίστα Λαγκάρντ, αυτή η υπόθεση αφορά και την Ελλάδα. Καθώς υποφέρουμε από τη συνεχόμενη οικονομική κρίση, που βυθίζει την οικονομία μας ολοένα και περισσότερο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι…