Ένα από τα πιο σπουδαία γεωπολιτικά και θρησκευτικά τμήματα του κόσμου βρίσκεται στα ανατολικά της ισραηλινής πρωτεύουσας. Στο μεταίχμιο μεταξύ της σύγχρονης Ιερουσαλήμ και της χάλκινης ερήμου, ο χρόνος στην παλιά πόλη φαντάζει να έχει σταματήσει, φέροντας τα σημάδια από όλους όσοι περιπλανήθηκαν σε αυτήν.

Τέσσερα κομμάτια γης, που καθένα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό δόγμα. Το χριστιανικό, το μουσουλμανικό, το ιουδαϊκό και το αρμένικο.

Στο πρώτο κομμάτι, βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος, ο ιερότερος ναός του χριστιανισμού. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο για να προσκυνήσει ή να βιώσει την κατάνυξη. Λίγα μέτρα παραπέρα, συναντάμε την Οδό του Μαρτυρίου, που οδηγεί στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με τους πλούσιους θησαυρούς του, το Καθολικό Πατριαρχείο, το Λατινικό και αυτό των Κοπτών.

Στο μουσουλμανικό κομμάτι, βρίσκεται το τρίτο ιερότερο μέρος για το Ισλάμ, μετά τη Μεδίνα. Στο όρος του ναού, το Τέμενος του Ομάρ, με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, είναι σύμφωνα με την παράδοση το μέρος όπου η ψυχή του Μωάμεθ αναλήφθηκε στους επτά ουρανούς. Εκεί βρίσκεται το Τέμενος του Αλ-Ακσά, όπου ο Μωάμεθ μεταφέρθηκε μέσα σε μία νύχτα από τη Μέκκα. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι, ενώ σήμερα είναι υπό παλαιστινιακή αρχή. Δίπλα υπάρχει και ένα ισλαμικό μουσείο.

sufiway.euΤο σπουδαιότερο μνημείο του ιουδαϊκού κομματιού, είναι το Τείχος των Δακρύων, που αποτελεί τμήμα ιερού ναού. Χιλιάδες Εβραίοι προσεύχονται και αφήνουν χαρτάκια με ευχές στις σχισμές. Μία παράδοση αναφέρει ότι από πάνω βρίσκεται η πόρτα για τον ουρανό.

stena placha 3 2

Τέλος, στην αρμένικη συνοικία, βρίσκουμε τον Πύργο του Δαβίδ, ένα αρχαίο φρούριο που λειτουργεί ως μουσείο, τον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη και το Αρμένικο Πατριαρχείο

Γύρω από την παλιά πόλη, υπάρχουν οκτώ πύλες: η Νέα Πύλη, η Πύλη της Δαμασκού, του Ηρώδη, των Λεόντων, της Σιών, της Γιάφας, των Ιουδαίων και η Χρυσή Πύλη, που μένει κλειστή για λόγους ασφαλείας και λένε πως θα ανοιχτεί μόνο στη Δευτέρα Παρουσία.

Ο επισκέπτης, όμως, δεν πρέπει να κάνει το λάθος να αντικρίσει τον τόπο με ματιά αμιγώς θρησκευτική και μονομερή. Τα Ιεροσόλυμα αποτελούν κράμα ιστορικής, ανθρωπολογικής και κοινωνιολογικής σημασίας, που προσφέρεται για εξερεύνηση και αναζήτηση.

 

 

Φωτογραφίες: mywanderlust.pl, safiway.eu