Διανύουμε τον εκμοντερνιστικό 21ο αιώνα της πληροφόρησης, της επιστημονικής ακμής, των τεχνών και των γραμμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Δυστυχώς, όμως, η εκσυγχρονιστική αυτή εποχή δεν έχει ακόμα καταστείλει μια κοινωνική πληγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά εμφανίζεται σήμερα  με άλλη μορφή, ως «μοντέρνα σκλαβιά». Είναι άξιο λόγου ότι ο αριθμός των σύγχρονων σκλάβων το 2014 ανέρχεται στα 35,8 εκατομμύρια παγκοσμίως.1 Η πραγματικότητα εμφανίζεται μπροστά μας αν αναλογιστούμε τις απίστευτες σκηνές βίας και καταπάτησης των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στη Βραζιλία. Το Κατάρ φαίνεται να ακολουθεί, καθώς ορίστηκε από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) να είναι η χώρα διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Mundial), για το έτος 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ ενόψει των αγώνων, που αποτελούν πηγή τεράστιων εσόδων και  χορηγιών, έχει μετατρέψει 1.4 εκατομμύριο μετανάστες σε σκλάβους για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων. Άθλιες χαρακτηρίζονται οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, συνοδευόμενες από εξοντωτικά ωράρια, δίχως τη βασική περίθαλψη, αλλά και την αντίστοιχη αποζημίωση. Είναι ανήκουστο το γεγονός της εξαναγκαστικής εργασίας που υπόκεινται,  στερούμενοι ακόμα και του δικαιώματος της επιστροφής στη χώρα τους. Πρόκειται ουσιαστικά για «όμηρους εργασίας», θύματα της παγκόσμιας οικονομίας και του άκρατου πλουτισμού. Μάλιστα, αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος των έργων, ο συνολικός αριθμός των  θανάτων εκτιμάται να φτάσει τους 4000, οφειλόμενος στις συνθήκες της απαρέγκλιτα προσηλωμένης εργασίας.

Η προσπάθεια απαλοιφής του προβλήματος επιτάσσει να ληφθούν μέτρα, ξεκινώντας με την επιστροφή των εγγράφων κι αδειών όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αντίστοιχα, η FIFA οφείλει να παρέμβει, υπερασπιζόμενη τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υποχρεώνοντας το Κατάρ να διευθετήσει την υπόθεση. Επιπλέον, χρειάζεται θέσπιση εργατικών σωματείων, με την υπόσχεση ότι αν διεκδικηθούν τα δικαιώματα δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται θέσπιση νομοθεσίας, απαγορευτική ως προς την εξαναγκασμένη εργασία, πλαισιωμένη από σύστημα καταγγελιών σε δικαστήρια παγκόσμιας εμβέλειας.2  Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, έχει δημιουργηθεί αίτημα συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωση των σύγχρονων σκλάβων του Κατάρ από την οργάνωση Avaaz, Ας συμμετάσχουμε, λοιπόν, στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία ενός από τα πιο ουσιώδη αγαθά, αυτό της ελευθερίας κι ας αφήσουμε πίσω εκείνα που θέλουν να μας πείσουν ότι μας χωρίζουν.

Ψηφοφορία του Avaaz

 

Πηγές1. Walk Free Foundation. (2014). Report – The Global Slavery Index 2014. Australia: Hope for Children Organization 2. International Trade Union Confederation. (2014). Report – The case against Catar. Host of the FIFA 2022 World Cup. Brussels: ITUC

 

Φωτογραφία: kathimerini.gr