Φαντάζει όμορφο να υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Των Κοριτσιών και πιθανότατα μας παραπέμπει σε κάτι αθώο και αγνό, όπως είναι ένα μικρό κορίτσι… `Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Του Κοριτσιού (International Day of the Girl Child), θεσπίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου 2011, με αφορμή τις διακρίσεις και τη βία κατά των κοριτσιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μελέτες της οργάνωσης Plan International USA, το 35% των κοριτσιών στον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης.

Οι εκτιμήσεις της UNICEF αναφέρουν ότι 70 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους χρόνια, ενώ 23 εκατομμύρια από αυτά πριν κλείσουν τα 15 τους. Από το 2011, 34 γραφεία της UNICEF σε συνεργασία με άλλα κράτη, την Κοινωνία των Πολιτών, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και με άλλους οργανισμούς και φορείς, προσπαθούν να μειώσουν έως να εξαλείψουν τους γάμους μικρών κοριτσιών, σε μέρη όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Αθιοπία, η Σενεγάλη, η Σομαλία, το Τζιμπουτί και η Μπουρκίνα Φάσο, ενώ παράλληλα προωθούν την εκπαίδευση ως βασικό «όπλο» στη ζωή ενός κοριτσιού.

Indian familyΓνωρίζετε άραγε ότι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενός κοριτσιού σε μικρή ηλικία θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και της γέννας; Οι μητρικοί θάνατοι κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αντιστοιχούν σήμερα σε 50.000 θανάτους το χρόνο.

Τα κορίτσια δε που είναι στην τρυφερή ηλικία μεταξύ 10 και 14 ετών έχουν τις πενταπλάσιες πιθανότητες για θάνατο από εγκυμοσύνη.

Παγκόσμια Ημέρα Του Κοριτσιού γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου του 2012. Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα θα γιορτάζεται μόνο  η παντελής εξάλειψη της βίας και κάθε μορφής κακοποίησης του κοριτσιού πάνω στον πλανήτη.

 

 

Πηγές: sansimera.gr, iefimerida.gr, unicef.gr

Φωτογραφίες : lifetrumylens.com, ©Unique life