Φωτογραφία: righttime.wordpress.com

Με τον όρο φτώχεια υπονοείται η στέρηση επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών και το όριό της διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ βάσει της σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από φτώχεια και 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Οι περιοχές όπου συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας είναι η Αφρική και η Ασία. Στην Ινδία ζει περίπου το 50% των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη, στην Αφρική και την Ασία το 40% και το υπόλοιπο 10% στη Λατινική Αμερική.

Η Λατινική Αμερική είχε πολύ αργή ανάπτυξη, αφού οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν τον εντυπωσιακό φυσικό της πλούτο. Τα δικτατορικά καθεστώτα, οι διαρκείς επαναστάσεις, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και ο υπερπληθυσμός των πόλεων επίσης οδήγησαν σε ανεργία, φτώχεια και συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων. Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό των εθνικών πληθυσμών ζουν σε παραγκουπόλεις (φαβέλες) –δηλαδή σε σπίτια κατασκευασμένα από άχρηστα υλικά, χωρίς νερό και αποχέτευση.

Τα τελευταία 10 χρόνια η φτώχεια μειώθηκε σημαντικά, κάτι που οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του εισοδήματος και σε μικρότερο βαθμό στις δημόσιες μεταβιβάσεις κεφαλαίου. Μεταξύ 1990 και 2010, το ποσοστό της φτώχειας στη Λατινική Αμερική μειώθηκε κατά 17% (από 48,4% έως 31,4%), ενώ το ποσοστό ανέχειας κατά 10,3% (από 22,6% έως 12,3%), με τους δύο δείκτες να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Από το 2012, όμως, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της φτώχειας, η οποία και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

Πηγές: americalatina.gr, el.wikipedia.org, sansimera.gr, undesadspd.org, env-edu.gr, socialactivism.gr, ethnos.gr, latinosdelmundonoticias.blogspot.gr, republic.gr, egpaid.blogspot.com, economist.com, bbc.com