Ο βαρόνος της κοκαΐνης που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να γίνει ο έβδομος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Pablo Escobar, αρχηγός του Medellin cartel – του οργανισμού που ήταν υπεύθυνος για τη διακίνηση του 80% της κοκαΐνης παγκοσμίως – γεννήθηκε στην Κολομβία το 1949. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εγκληματίας από πολύ νωρίς, λέγοντας στους φίλους του ότι θα γίνει εκατομμυριούχος μέχρι τα 22 του. Το 1975 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τα ναρκωτικά και σύντομα άρχισε να αποκτά φήμη. Αγαπημένη του φράση ήταν το “Plata o Plomo”, που σήμαινε “Ή με πληρώνεις ή σε σκοτώνω“. Τα χρόνια που μεσουράνησε έβγαζε 420 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ξόδευε 2.500 δολάρια τον μήνα σε λαστιχάκια, για να δένει σε πάκους τα λεφτά του. Από το 1980 κι έπειτα που η κοκαΐνη ήταν στα πάνω της, διακινούσε 15 τόνους την ημέρα, μόνο στις ΗΠΑ. Για να μεταφέρει τα έσοδά του πίσω στην Κολομβία, χρησιμοποιούσε ένα μικρό αεροπλάνο μόνο γι’ αυτά.

Ο Ρομπέν των φτωχών

Οι φτωχοί τον λάτρευαν, παρά την εγκληματική του δράση. Όταν αποφάσισε ν ’ασχοληθεί με την πολιτική, τους μοίραζε λεφτά για να τους δωροδοκήσει, με το αντάλλαγμα της ψήφου. Έδινε χρήματα σε εκκλησίες, νοσοκομεία, έφτιαχνε πάρκα και γήπεδα. Είχε δημιουργήσει μέχρι και πρόγραμμα σίτισης αστέγων. Τον φώναζαν “Ρομπέν των δασών” παρόλο που ήταν υπεύθυνος για μια ανατίναξη αεροπλάνου και για τον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών 2 πρόεδροι της Κολομβίας, 200 δικαστές, 1.000 αστυνομικοί και δημοσιογράφοι. Στην τεράστια έπαυλή του είχε φτιάξει ζωολογικό κήπο, αρένα για ταυρομαχίες, πισίνα και λίμνη για να παίζει με τα παιδιά του, στα οποία είχε μεγάλη αδυναμία.

pablo-escobar-unique-life

Τρία πράγματα αγαπούσε πολύ ο Escobar: τα χρήματα, τα παιδιά του και το ποδόσφαιρο. Έφτασε στο σημείο να δολοφονήσει Κολομβιανό ποδοσφαιριστή, όταν αυτός έβαλε κατά λάθος αυτογκόλ σε αγώνα Μουντιάλ. Έκαιγε δολάρια για να σώσει την κόρη του από την υποθερμία. Προτιμούσε να πεθάνει, παρά να μπει στη φυλακή. Αποπλήρωσε το χρέος της Κολομβίας που άγγιζε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να σταματήσει να θεωρείται καταζητούμενος. Όταν το σχέδιο απέτυχε και πήρε απόφαση ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τον εγκλεισμό, έφτιαξε μια πολυτελή ιδιωτική φυλακή, την περίφημη La Catedral. Από εκεί συνέχισε την εγκληματική του δράση. Τον Δεκέμβριο του 1993, σε μια τεράστια επιχείρηση της CIA με το FBI, την ημέρα που έκλεισε τα 44 του χρόνια, σκοτώθηκε από σφαίρα. Φήμες λένε ότι το προκάλεσε ο ίδιος για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο διαχρονικός Pablo

Ανάμεσα στις κατά καιρούς αποκαλύψεις του γιου του, Sebastian Marroquin, συγκλονίζει αυτή της στενής συνεργασίας του Escobar με τον Frank Sinatra, ισχυρισμούς που επιβεβαιώνει η βιογραφία του Woody Allen. Aκόμα και σήμερα, μια σημαία του κυματίζει στους δρόμους του Medellin, ενώ αναρίθμητες είναι οι αναφορές σε αυτόν στη μικρή και μεγάλη οθόνη, με πιο πρόσφατη τη σειρά Narcos του Netflix, η οποία αναβιώνει την πιο αιματηρή περίοδο της ιστορίας της Κολομβίας. Εξαιρετική προσέγγιση στη μεγάλη οθόνη αποτελεί και το Paradise Lost με τον Benicio Del Toro στον ομώνυμο ρόλο.

 

Φωτογραφίες: huffingtonpost.co.uk, awesomestories.com