Όταν Τα Βιβλία Ζωντανεύουν Στη Σκηνή

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα λειτουργεί το δεξιό μέρος του εγκεφάλου μας, που είναι υπεύθυνο για τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση, όταν διαβάζουμε. Κόσμοι ολόκληροι χτίζονται μπροστά μας. Xρώματα, αρώματα και μουσικές συνθέτουν το δικό μας παραμύθι. Αυτή είναι και μία από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο δημιουργός, που θα κληθεί να ζωντανέψει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη ή στο θέατρο. Πώς να μιλήσει για μια ιστορία, όταν ο θεατής τη γνωρίζει ήδη πολύ καλά; Δυσκολότερη, δε, αυτή η αποστολή στο θέατρο, που η τεχνολογία δεν είναι το ίδιο αρωγός, όσο στο σινεμά.

 

Σας παρουσιάζουμε τρεις τελείως διαφορετικές παραστάσεις, που ανεβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και βασίζονται σε μυθιστορήματα, επίσης διαφορετικά μεταξύ τους. Κοινός παρανομαστής και στις τρεις οι εκπληκτικές ερμηνείες και ο σεβασμός στο κείμενο που χειρίζονται.

Στο θέατρο “Ροές”, ανεβαίνει, με μεγάλη επιτυχία, το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι “Σωσίας” με τους Α. Σερβετάλη, Δ. Σκώτη, Γ. Συμεωνίδη, Σ. Τσακίρη και Κ. Καρβουνιάρη να επιδίδονται σε μια ερμηνεία, που πέρα από υποκριτικό ταλέντο απαιτεί και εντυπωσιακή κινησιολογική ευελιξία, αλλά και συντονισμό και συγκρότηση συνόλου.

Για την επιλογή του έργου η σκηνοθέτης της παράστασης, Έφη Μπίρμπα, μας είπε: “Ήταν μάλλον ο ολοκληρωτικός συσχετισμός μου με την ψυχογραφία του Ντοστογιέφσκι. Με συγκινούν πάντα οι πάσχουσες μορφές της λογοτεχνίας. Ο πόνος δημιουργεί λόγο, εικόνα, ποίηση.”

Ενώ για τις δυσκολίες της μεταφοράς του στη σκηνή πρόσθεσε: “Δεν κάναμε ακριβώς σκηνική μεταφορά του έργου. Η προσπάθεια εντοπίστηκε στο να εξαχθούν οι σημαντικότητες του κειμένου, να εικονοποιηθούν και να ενταχθούν σε ένα νέο δραματουργικό άξονα. Οι δυσκολίες στη συγκεκριμένη δημιουργική διεργασία αφορούσαν στην απόφαση, που έπρεπε εξ αρχής να παρθεί, σχετικά με το πρόσωπο του σωσία, συνεπώς με τη δημιουργία “εσωτερικών” τοπίων…” 

 

 

athenstimeout.gr

“Σωσίας” στο Θέατρο “Ροές”

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη έως Σάββατο 21:00,

Κυριακή 20:00

Σάββατο και απογευματινή στις 18:30

Με την “Κατερίνα” του Κορτώ, που παίζεται στο θέατρο “Θησείον”, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου και ο ίδιος ο συγγραφέας, που εξιστορεί τη ζωή της πάσχουσας από μανιοκατάθλιψη μητέρας του, Αύγουστος Κορτώ, ήταν παρών στις πρόβες.

Ηθικός αυτουργός για να πάρει το βιβλίο αυτό σάρκα και οστά παράστασης είναι ο Γιώργος Νανούρης. Το αποτέλεσμα; Μια τόσο δυνατή και άμεση παράσταση, που θα σας συγκλονίσει, με τη Λέλα Παπαληγούρα σε ρεσιτάλ ερμηνείας! Μαζί της επί σκηνής και ο μουσικός Λόλεκ, που υπογράφει την ευφυή διασκευή του γνωστού “Que sera sera”, τραγούδι βάλσαμο, αλλά και καταλύτης μεταξύ των όσων τραγικών εξιστορούνται.

Ρωτήσαμε το Γιώργο Νανούρη:  “Τι σας συγκίνησε σ’ αυτό το βιβλίο και αποφασίσατε να το κάνετε παράσταση;”

Εκείνος μας είπε: “Αποφάσισα να ασχοληθώ με το βιβλίο, γιατί με συγκίνησε το γεγονός ότι ο Αύγουστος Κορτώ αποφάσισε να μιλήσει τόσο ανοιχτά για πράγματα, που όλοι κρύβουμε μέσα μας και φοβόμαστε να τα ομολογήσουμε, ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό.  Αφετέρου, όλη αυτή η ζωή της γυναίκας, που περιγράφεται στο βιβλίο και η σχέση της με το παιδί, τον άνδρα της και την αρρώστιά της, είναι κάτι που αγγίζει τους πάντες.” 

 

 

lykofos.org

Κατερίνα στο θέατρο “Θησείον

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00 και Παρασκευή στις 23:45

Ο Μέγας Ανατολικός ερωτογραφία εν πλω παίχτηκε με τεράστια επιτυχία πέρσι στο Κ.Ε.Τ και επιστρέφει μόνο για το Φεβρουάριο στο “Θησείον”. Πρόκειται για ένα μαραθώνιο υποκριτικής από δύο έξοχους νέους ηθοποιούς, την Κατερίνα Μαούτσου και τον Μπάμπη Γαλιατσάτο.

Οι δυο τους συνυπογράφουν τη σύνθεση των κειμένων και τη σκηνοθεσία. Σε ερώτησή μας για τις δυσκολίες να ανεβάσει κανείς Ανδρέα Εμπειρίκο στη σκηνή, ο Μ. Γαλιατσάτος μας είπε: “Οι δυσκολίες, που έχει η μεταφορά ενός μυθιστορήματος 2100 σελίδων στη σκηνή, είναι ως προς την επιλογή της δραματουργίας. Αρχικά, έπρεπε να διαλέξουμε με ποια από τα 50 πρόσωπα του μυθιστορήματος θα ασχοληθούμε. Έπειτα, τα θέματα που θίγει το μυθιστόρημα είναι πολλά. Είναι όλες οι εκφάνσεις της ερωτικής φύσεως. Από φυσικές τάσεις μέχρι στρεβλώσεις, όπως η νεκροφιλία και η παιδοφιλία. Εμείς, έχοντας μιάμιση ώρα στη διάθεσή μας, δεν θα προλαβαίναμε να αναπτύξουμε ένα τόσο λεπτό ζήτημα όσο το τελευταίο και γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να γίνει μια απλή νύξη. Η βασική μας δυσκολία, λοιπόν, ήταν η επιλογή απ’ όλον αυτόν το λογοτεχνικό και φιλοσοφικό πλούτο.” 

 

 

3

 

Ο Μέγας Ανατολικός ερωτογραφία εν πλω στο Θέατρο “Θησείον

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 μόνο για το Φεβρουάριο