Όταν Κοιτάς Από Ψηλά … Πώς Μοιάζει το Γκόρεμε;

Η Καππαδοκία προσφέρει στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα, μια βόλτα με αερόστατο πάνω από το Υπαίθριο Μουσείο του Γκόρεμε!

Στο πιο δημοφιλές σημείο αναφοράς του τουρισμού της Τουρκίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια το υπαίθριο μουσείο του Γκόρεμε στην Καππαδοκία, με χριστιανικές εκκλησίες από τα βάθη των αιώνων. Βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, (μία πόλη κυριολεκτικά λαξευμένη σε ηφαιστειογενή βράχο), 15 χλμ. από το κέντρο της επαρχίας Νεβσεχίρ, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες, που αποτυπώνουν τη ζωή του Χριστού και σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Nuri Cingil, λόγω του Υπαίθριου Μουσείου, έχουν επισκεφθεί την περιοχή συνολικά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο σε αυτήν προσέρχονται 950.000 τουρίστες.

Η ιστορική σημασία της περιοχής είναι μεγάλη, αφού η  Καππαδοκία ήταν από τις πρώτες περιοχές, που αγκάλιασαν το Χριστιανισμό και πολλοί κάτοικοί της κατέφευγαν στις εκκλησίες αυτές για να προσευχηθούν κρυφά.  

Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1984, με την καλύτερη συλλογή από ξωκλήσια και σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται γύρω στον 11ο αιώνα.

Αξίζει να δείτε:

  • το περίφημο τετραώροφο γυναικείο μοναστήρι, δίπλα στην είσοδο του μουσείου, που περιλαμβάνει στοές και εκκλησίες με ωραίες τοιχογραφίες,
  • τις περισσότερες από τις 300 εκκλησίες, στις οποίες σώζεται μέρος των αγιογραφιών,
  • τις 30 υπόγειες πόλεις του, όπου υπάρχουν εκκλησίες με αγίες τράπεζες και κολυμπήθρες, σιταποθήκες με μυλόπετρες, κουζίνες με φούρνους και στάβλοι με λαβές, που χρησιμοποιούνταν για να δένονται τα ζώα,
  • τη μαύρη ή σκοτεινή εκκλησιά (Karanlik Kilise), όπου πολύχρωμοι άγγελοι στολίζουν τους πυλώνες και τις οροφές, μαζί με σκηνές όπως η γέννηση του Ιησού και
  • τις καμινάδες των νεραϊδών, ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης, που σχηματίστηκε από τη διάβρωση των ηφαιστειογενών πετρωμάτων της περιοχής, τη βροχή και τα φυσικά φαινόμενα.

Open-Air-Museum-Unique-life

Η σημερινή διαμονή στην Καππαδοκία έχει εκσυγχρονιστεί, πολλές κατοικίες των σπηλαίων και παρεκκλήσια των καμινάδων -που είναι περίτεχνοι κωνικοί πυργοειδείς βράχοι, ύψους μέχρι και 40 μέτρων, θυμίζοντας καμινάδες με ένα “καπέλο” από βασάλτη στην κορυφή τους- έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, τα οποία δίνουν μεν μια εικόνα του παλιού τρόπου ζωής,  αλλά με πολυτέλεια πλέον.

Στο άκουσμα “υπαίθριο μουσείο”, προφανώς περιμένετε κάτι επίπεδο και απλό, αλλά αυτό που θα συναντήσετε είναι ένα σπάνιο αξιοθέατο της φύσης. Μπαίνοντας σε ένα αερόστατο και βλέποντας από ψηλά αυτό το ιδιόμορφο τοπίο του Γκόρεμε, θα καταλάβετε τη μαγεία του!

 

Φωτογραφίες: cappadociam.com, turklandtravel.com, planetware.com