Όσο Ζεις Μαθαίνεις: 4 Τεχνικές Για να Μαθαίνουμε Ευκολότερα

Η μάθηση είναι μια υπέροχη ανθρώπινη ιδιότητα, ιδιαίτερα όταν έχεις πλέον την επιλογή στο τι μαθαίνεις, αρκεί να έχεις βρεί και τον τρόπο να απομνημονεύεις εύκολα.

Κάποια στιγμή φτάνει η στιγμή που πιστεύεις ότι ό,τι είχες να μάθεις, το έμαθες. Όμως, σύντομα ανακαλύπτεις ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αρχικά κατακλύζεσαι με αρνητικά συναισθήματα, καθώς μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση, νοιώθεις ότι έχεις ήδη εξαντλήσει την μαθησιακή σου ικανότητα.

Όμως, σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει σε όλη του τη ζωή, θέλοντας και μη: μια καινούρια δεξιότητα λόγω της εργασίας του, ένα σπορ γιατί αρέσει στα παιδιά του, ένα χόμπι για να γεμίσει τον χρόνο του μεγαλώνοντας… Η μάθηση είναι μια υπέροχη ανθρώπινη ιδιότητα, ιδιαίτερα όταν έχεις πλέον την επιλογή στο τι μαθαίνεις, αρκεί να έχεις βρεί και τον τρόπο να απομνημονεύεις εύκολα, ώστε να μπορείς να προχωρήσεις πιο εύκολα στην κατάκτηση της γνώσης.

Τεχνικές Που Βοηθούν την Καθιέρωση της Γνώσης

  • Μοιράσου το υλικό σου

Ο καλύτερος τρόπος να σιγουρέψεις ότι έχεις κατανοήσει κάτι είναι να προσπαθήσεις να το μεταφέρεις σε κάποιον άλλο. Όχι απαραίτητα σε κάποιον που ήδη το γνωρίζει. Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεις, τόσο το καλύτερο.

  • Συσχέτισε τις γνώσεις σου

Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γνώση γίνεται «κτήμα» σου μόνο αν συσχετιστεί με ήδη υπάρχουσα. Αν το αντικείμενο είναι οικείο, αυτό είναι εύκολο. Αν πρόκειται για καινούρια γνώση, τότε μπορείς να την οργανώσεις, δημιουργώντας μια μικρή ιστορία.

  • Δες το αλλιώς

Στην εποχή μας, δεν χρειάζεται να περιοριστείς μόνο σε ένα ή και παραπάνω βιβλία. Το πιθανότερο είναι ότι όποιο και να είναι το αντικείμενο που ασχολείσαι, στο ίντερνετ θα υπάρχουν σχετικές ταινίες, ντοκιμαντέρ ή tutorials, που κάνουν τη μάθηση πιο ζωντανή και βοηθούν στην επίτευξη του συσχετισμού γνώσεων.

  • Χρησιμοποίησε την κριτική σου σκέψη

Με όποιο αντικείμενο και να ασχοληθείς, ποτέ δεν είναι όλες οι πληροφορίες εξίσου σημαντικές. Υπογράμμισε – κυριολεκτικά ή μεταφορικά – τα σημαντικά κομμάτια και φτιάξε τη δική σου περίληψη. Το γράψιμο της περίληψης θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην απομνημόνευση και επιπλέον θα έχεις ένα «σκονάκι» σε περίπτωση black out.

Μήπως ήρθε η ώρα να διαλέξεις ποιο θα είναι το επόμενο αντικείμενο που θα μάθεις;

 

Φωτογραφία: jobcluster.com