Ένα καίριο φιλοσοφικό ερώτημα που, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απασχολεί τον αρχιτεκτονικό κόσμο είναι το αν η «σωστή» ή «μοντέρνα» αρχιτεκτονική θα πρέπει να είναι γεωμετρική ή οργανική.

Η οργανική αρχιτεκτονική ξεφεύγει από τους αυστηρούς σχεδιαστικούς περιορισμούς και πρεσβεύει ότι η αξία ενός έργου έγκειται στην αρμονική ένταξή του στο τοπικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Εμπνευστής της ιδέας αυτής ήταν ο Αμερικανός αρχιτέκτονας, Frank Lloyd Wright. Σε συνέντευξή του, το 1957, υποστήριζε ότι μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι ό,τι κτίζεται σήμερα, αλλά ο όρος είναι αμφιλεγόμενος, γιατί δεν σημαίνει απαραιτήτως και κάτι νέο. Νέα αρχιτεκτονική είναι η οργανική, η οποία αντλεί ιδέες από τη φύση, τη μητέρα της αρχιτεκτονικής, χωρίς την οποία δεν υπάρχει κουλτούρα.

Ο F.L.Wright είδε το όραμά του να πραγματοποιείται το 1959 με την κατασκευή του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη, οι εκθεσιακοί χώροι του οποίου αναπτύσσονται σε μια κεκλιμένη ράμπα, που περιστρέφεται ελικοειδώς γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός του εν λόγω μουσείου είναι εμπνευσμένος από ένα κοχύλι.

interactive.wttw.com

Έκτοτε, τα παραδείγματα όπου το μεγαλείο της φύσης συνδυάστηκε με τη σχεδιαστική απόδοση και την υλοποίησή τους είναι αρκετά. Το Μουσείο Τέχνης του Milwaukee, για παράδειγμα, θυμίζει πτηνό εν πτήσει (Calatrava), το Seoul Opera House είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό κορεάτικο καπέλο από μπαμπού (Cainer) ενώ το ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνο θυμίζει χελιδονοφωλιά (Herzog-De Meuron).

fionaponderingcat.wordpress.com

jeenyusboy5.deviantart.com

Επιπλέον, έχουν κατασκευαστεί εκθεσιακά κέντρα, που παραπέμπουν σε αχιβάδες (Behnish), εξοχικά σε σχήμα βουβαλιού (Greene), φεγγίτες κτιρίων με τη μορφή βλεφαρίδων (Makovecz), βοτανικοί κήποι που θυμίζουν σαπουνόφουσκες (Grimshaw), κ.α.

f348e5318e9ce7f896945ecd44bd1220

Η φύση είναι μία ανεξάντλητη πηγή σοφίας, γνώσης και αποκάλυψης. Τα ερεθίσματα που δίνει με την ομορφιά, τα χρώματα και την πολυπλοκότητα της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον χώρο της αρχιτεκτονικής. Η μαγεία, το τυχαίο και το μοναδικό της φύσης βρίσκουν έκφραση μέσα από την οργανική αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με την ορθολογική προσέγγιση του γεωμετρικού σχεδιασμού.

 

 

Φωτοραφίες: grimshaw-architects.com, interactive.wttw.com, fionaponderingcat.wordpress.com