Olivia Pickford: “Η Ομάδα Του ACB Είναι Από Τις Καλύτερες Που Έχω Συναντήσει”

H Olivia Pickford είναι η χορογράφος του μπαλέτου η “Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας”, που θα παρουσιάσει το Athens Children’s Ballet στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2015.

Για τη χορογράφο Olivia Pickford είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που συνεργάζεται με το Athens Childrens Ballet (ACB), τη μοναδική ελληνική ομάδα χορού, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από παιδιά και νέους. Την ομάδα διακρίνει ο ενθουσιασμός, η αγάπη για τον χορό και η όρεξη για δημιουργία. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την ταλαντούχα και έμπειρη δασκάλα και χορογράφο για την εμπειρία της με την ομάδα και σας μεταφέρουμε τη συζήτησή μας.

Έχετε συνεργαστεί με παιδικές ομάδες χορού πολύ πριν από τη συνεργασία σας με το Athens Childrens Ballet και έχετε μεγάλη εμπειρία διδασκαλίας σε παιδιά. Ποιος είναι ο λόγος, που σας έκανε να επιλέξετε να δουλεύετε με παιδιά και παιδικές ομάδες και όχι με επαγγελματίες χορευτές και επαγγελματικές ομάδες;

Η αλήθεια είναι ότι δουλεύω και με επαγγελματίες στην Αγγλία, με τη διαφορά ότι συνήθως πρόκειται για μικρά χορευτικά κομμάτια, ενώ με τα παιδιά χορογραφώ ολοκληρωμένες παραστάσεις μπαλέτου μεγάλου μήκους. Μέσα από αυτό αναπτύσσεις την πολύ σημαντική ικανότητα να μπορείς να αφηγείσαι ιστορίες μέσα από το χορό. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο μου προτείνονται πάρα πολλές δουλειές με παιδιά, καθώς έχω την εμπειρία και πραγματικά το απολαμβάνω. Πιστεύω με κάνει καλύτερη δασκάλα, χορογράφο και καλύτερη στην επαφή μου με επαγγελματίες χορευτές.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε παιδιά και επαγγελματίες χορευτές, μέσα σε μια δημιουργική διαδικασία, όπως αυτή της δημιουργίας παράστασης;

Οι επαγγελματίες είναι ήδη πλούσιοι σε τεχνικές γνώσεις και πολλές φορές μπορούν να σε βοηθήσουν να χορογραφήσεις, καθώς έχουν τη δική τους κίνηση και ερμηνεία. Αντίθετα, στα παιδιά χρειάζεται να εξηγείς πού πρέπει να βρίσκονται τα πάντα, από το κεφάλι μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν την ελευθερία της έκφρασης και της αφήγησης, τα οποία ξεχνάμε καμιά φορά ως ενήλικες.

Olivia Pickford-Unique life

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά λειτουργίας της ομάδας του Athens Childrens Ballet.  Τι έχει αλλάξει από το ανέβασμα της “Χιονάτης” το 2013, στη δική σας εμπειρία, αλλά και στην επικοινωνία σας με τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες;

Η ομάδα του ACB είναι μια από τις καλύτερες που έχω συναντήσει. Είναι εκπληκτικά υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια χρονιά χορογράφησα όλο το έργο μέσα σε μία μόνο εβδομάδα και το άφησα πάνω τους. Έπειτα εκείνοι του έδωσαν ζωή και το ανέβασαν σε άλλο επίπεδο, όσον αφορά την τεχνική ακρίβεια, την αφήγηση, τους χαρακτήρες, τα κοστούμια, τα σκηνικά και τους φωτισμούς. Ειλικρινά, η ομάδα του ACB είναι οι πραγματικοί ήρωες, ενώ η δική μου δουλειά είναι εύκολη.

Για ποιο λόγο επιλέξατε φέτος να ανεβάσετε το παραμύθι “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”; Τι να περιμένουμε να δούμε στη σκηνή;

Έχω ξαναανεβάσει στο παρελθόν την  “Πεντάμορφη και το Τέρας” με τη Χριστίνα Ρόκα (σ.σ. δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του ACB), παράσταση που σηματοδότησε την πρώτη μας συνεργασία. Ξέραμε ακριβώς την ιστορία και το πώς να την αναπτύξουμε και προσαρμόσουμε. Φέτος, προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε μια πιο μοντέρνα αίσθηση του μπαλέτου, προσπαθώντας να σκεφτούμε περισσότερο όπως ο George Balanchine, παρά όπως ο Marius Petipa, καθώς νιώσαμε με την Χριστίνα ότι είχαμε την ανάγκη αυτής της νέας πρόκλησης.

Έχετε διδάξει και χορογραφήσει σε πολλές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία. Τι χαρακτηριστικό θα θυμάστε από την εμπειρία σας στην Ελλάδα;

Ότι έχω κάνει αληθινούς φίλους, οι οποίοι αν δεν τους αρέσει κάτι, θα είναι ειλικρινείς μαζί σου, και αν το λατρέψουν θα νιώσεις ότι το συναίσθημα είναι αυθεντικό.

Επιπλέον, νιώθω ότι τα παιδιά στην Ελλάδα εκφράζονται τόσο φυσικά, που λειτουργεί ως κίνητρο να το μεταφέρεις στους μαθητές στην Αγγλία. Πάντοτε φέρνω μαζί μου από την Αγγλία έναν άνδρα μαθητή επαγγελματικού επιπέδου για να χορέψει το ρόλο του Πρίγκιπα  και αυτοί οι μαθητές πάντα γυρνάνε πίσω με μεγαλύτερο κίνητρο και αίσθηση για τις παραστάσεις.

Στην Ελλάδα, ενώ ο χορός είναι πολύ δημοφιλής δραστηριότητα, σε επαγγελματικό επίπεδο έχει πολύ περιορισμένες προοπτικές. Εσείς τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό;

Ειλικρινά πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από το δάσκαλο. Μπορεί να βρίσκεσαι σε μια αίθουσα χορού σε άσχημη κατάσταση, χωρίς παράθυρα και στερεοφωνικό και με φθαρμένο πάτωμα, αλλά να έχεις μπροστά σου αυτό το άτομο, που έχει καλό “μάτι” και αντίληψη στη διδασκαλία του μπαλέτου, που θα καλλιεργήσει το ταλέντο σου και θα ανάψει αυτή τη φωτιά στην καρδιά σου για τον χορό, και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι. Θα σε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσεις.

Athens Children's Ballet-Unique life

Πληροφορίες Παραστάσεων:

Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 15:00 & 19:00


Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 15:00 & 19:00

Θέατρο στο ACS – Athens: Καζαντζάκη και Αγ. Παρασκευής 129, Χαλάνδρι, τηλέφωνο: 210- 6070306  &  210-6070320 (Μετρό Αγ.Παρασκευή)

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 20€,  Ζώνη Β: 15€.  Παιδικό (μέχρι 12 ετών) 12€ σε όλες τις ζώνες.

Προπώληση εισιτηρίων από 19 Οκτωβρίου 2015, στο www.ticketservices.gr, τηλ. 210 723 45 67

 

Φωτογραφίες: ©Olivia Pickford, ©ACB