Όλα Οσα Δεν Ξέρετε Αλλά Σίγουρα Πρέπει Να Μάθετε Για Την Eurovision

Η Eurovision είναι ο δημοφιλέστερος διαγωνισμός τραγουδιού και ένας από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον παγκοσμίως τα τελευταία 60 χρόνια!

Στις 24 Μαΐου του 1956, στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, διεξήχθη για πρώτη φορά η Eurovision, όπου συμμετείχαν μόνο 7 χώρες (Ελβετία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Λουξεμβούργο). Η E.B.U. (European Broadcasting Union) είναι το δίκτυο δορυφόρων και επίγειων σταθμών, που μεταφέρει το σήμα της σε πάνω από 1.000.000 σπίτια! Μέχρι το 2004 η διεξαγωγή του διαγωνισμού ήταν μονοήμερη. Κατόπιν επεκτάθηκε σε διήμερη, προσθέτοντας και έναν προκριματικό γύρο, ενώ από το 2008 μέχρι και σήμερα καθιερώθηκε σε τριήμερη διοργάνωση, καθώς συμπληρώθηκε με έναν ακόμη προκριματικό γύρο!

Για την έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό, θα πρέπει το τραγούδι να μην ξεπερνά τα τρία λεπτά, οι ερμηνευτές του να μην είναι πάνω από έξι άτομα επί σκηνής, το όριο ηλικίας έχει οριστεί από τα δεκαέξι χρόνια και πάνω (όρος που ισχύει από το 1990), δεν επιτρέπονται ζώα στη σκηνή, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός της γλώσσας από το 2008. Βέβαια, πολλά από τα τραγούδια είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να αποκτήσουν σαφώς ένα μεγαλύτερο ακροατήριο.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα ψηφίζει μέχρι και δέκα τραγούδια, με κλίμακα από το ένα έως το δώδεκα, εξαιρουμένης βεβαίως της δικής της συμμετοχής.

Διάσημοι, σήμερα, καλλιτέχνες καθιερώθηκαν από τη συμμετοχή τους στη Eurovision, όπως ο Cliff Richard (1968), ο Julio Iglesias (1970), οι ABBA (1974), οι Shadows (1975), η Celine Dion (1988) και άλλοι.

Η χώρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 με τη Μαρινέλλα και με το τραγούδι “Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου”, όπου κατέλαβε την ενδέκατη θέση, ενώ το 2005 πήρε την πρώτη θέση με ερμηνεύτρια την Έλενα Παπαρίζου.

Η χώρα που έχει κάνει ρεκόρ μηδενικών (!) είναι η Νορβηγία, καθώς επίσης έχει στρογγυλοκαθίσει για δέκα φορές στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα!!!

Και μια και μιλάμε για νούμερα αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

  • Η μικρότερη ηλικιακά νικήτρια της Eurovision, είναι η δεκατριάχρονη Sandra Kim (1986)!
  • Σε σόλο εμφανίσεις, κέρδισαν συνολικά 28 γυναίκες, ενώ μόλις 7 άντρες!
  • Το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί επί σκηνής, κράτησε 32 δευτερόλεπτα ανάμεσα στο δίδυμο από τη Δανία, μια και μέλος της παραγωγής ξέχασε να τους κάνει νόημα να σταματήσουν!!!
  • Το 2014, περισσότεροι από 195.000.000 άνθρωποι, παρακολούθησαν το διαγωνισμό τραγουδιού!

Αναμφισβήτητα, η Eurovision αποτελεί έναν παραδοσιακό θεσμό, που την ημέρα της διεξαγωγής του ενώνει φίλους, νοικοκυριά, καλή αύρα και διάθεση για διασκέδαση και ψυχαγωγία και που αποτελεί μία από τις διαχρονικές όμορφες συνήθειες παγκοσμίως! Ας την απολαύσουμε και φέτος λοιπόν στα εξηκοστά της γενέθλια!

Καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους!

 

 

Πηγή: sansimera.gr

Φωτογραφία:  eurovision.tv