Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, με σπουδαία επιτεύγματα να ολοκληρώνονται σε καθημερινή βάση. Ένα από αυτά είναι και το Oculus Rift, η συσκευή εικονικής πραγματικότητας που βρέθηκε στο προσκήνιο το 2012 κι έκτοτε τάραξε τα νερά της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια οθόνη, την οποία τοποθετούμε στο κεφάλι, ώστε να εισαχθούμε πραγματικά σε μια νέα διάσταση. Από την crowdfunding πλατφόρμα του Kickstarter μέχρι την εξαγορά της εταιρείας από τον Mark Zuckerberg και το Facebook, η εικονική πραγματικότητα έχει παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων της τεχνολογίας. Φυσικά, η πρώτη σκέψη, που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε για το Oculus Rift, έχει να κάνει με τα παιχνίδια.

Ο κόσμος των video games έχει ως κινητήρια δύναμη την όσο το δυνατόν ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας και το καινοτόμο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα δίνει στους παίχτες αυτό που πραγματικά αποζητούν. Ωστόσο, πέρα από το gaming, υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας:

  • Ιατρική: Εδώ οι δυνατότητες είναι πραγματικά ανεξάντλητες! Ασθενείς, που υποφέρουν από ορισμένες φοβίες, μπορούν να τις ξεπεράσουν σταδιακά, μέσα από την έκθεσή τους σε αυτή την εικονική πραγματικότητα. Το μετατραυματικό στρες είναι ένας ακόμη τομέας, στον οποίον το Oculus Rift δύναται να βοηθήσει.
  • Εμπειρίες: Φανταστείτε να γεύεστε και να αισθάνεστε πράγματα που ποτέ δεν θα μπορούσατε από την άνεση του σπιτιού σας. Μια επίσκεψη στην Ινδία ή στο Έβερεστ, ακόμη και στο διάστημα, η αίσθηση του πετάγματος επάνω από το Αιγαίο ή και η εμπειρία των βημάτων στον πάγο της Ανταρκτικής, όλα αυτά κατακτώνται μέσα από μια συσκευή!
  • Επικοινωνία: Με το Oculus Rift, η εικονική πραγματικότητα εξυψώνει την επικοινωνία και προσφέρει στον κόσμο μοναδικές δυνατότητες. Τώρα μπορείτε να μιλάτε με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες ή και τους επαγγελματίες, που διαφορετικά θα έπρεπε να επισκεφθείτε διά ζώσης!

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σίγουρα φοβίες και κίνδυνοι που πρέπει να αναλογιστεί κανείς σε σχέση με τη χρήση του Oculus Rift. Η συσκευή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο κι επομένως μελετώνται ακόμη τυχόν αρνητικές επιδράσεις στην πνευματική και συναισθηματική υγεία, όπως και τη συμπεριφορά των χρηστών. Όπως και να έχει, όμως, αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας πως ο άνθρωπος εξελίσσεται συνεχώς και πως ξεπερνά κάθε όριο κι εμπόδιο του παρελθόντος!

 

 

Φωτογραφία: ιnfobuddies.com