Ο Edgar Allan Poe υπήρξε ένας σημαντικός λογοτέχνης και τα έργα του μας ταξιδεύουν ακόμη και σήμερα στον αλλόκοτο, σκοτεινό του κόσμο. 

Ο Edgar Allan Poe γεννήθηκε το 1809 στη Βοστόνη από γονείς ηθοποιούς και υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γοτθικής λογοτεχνίας και του αμερικάνικου ρομαντισμού. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο διασκευάστηκε αμέτρητες φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικούς και τραγουδοποιούς. Άφησε σημαντική κληρονομιά στην πεζογραφία, επηρεάζοντας κορυφαίους συγγραφείς, όπως οι Arthur Conan Doyle και Ιούλιος Βερν.

Ιδιόρρυθμος συγγραφέας που δεν άφησε αδιάφορους τους φίλους της γοτθικής κουλτούρας και του τρόμου. Μετά τις ημιτελείς σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Virginia και τις υπηρεσίες του στον αμερικάνικο στρατό, ο Poe εργάστηκε ως ρεπόρτερ σε λογοτεχνικά έντυπα και εφημερίδες, δίνοντας ώθηση στην πολυσύνθετη λογοτεχνική του καριέρα.

Τα πιο χαρακτηριστικά πονήματά του είναι οι μικρής έκτασης ιστορίες του. Σ’ αυτές καταπιάστηκε με μακάβρια θέματα, που ήταν αγαπητά στο κοινό του πρώτου μισού και των μέσων του 19ου αιώνα. Δημοφιλείς φοβίες της εποχής, όπως ο εν ζωή ενταφιασμός και το κακό μάτι, αξιοποιούνται αριστοτεχνικά στα αφηγήματά του “Η Πτώση του Οίκου των Άσερ”, “Πρόωρη Ταφή” και “Μαρτυριάρα Καρδιά” αντίστοιχα.

Άλλα σκοτεινά θέματα στα έργα του είναι:

  • ο θάνατος μιας νέας, όμορφης γυναίκας (Λιγεία, Μορέλα, Βερενίκη),
  • το αναπόφευκτο και η δραστική επιρροή του θανάτου (Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου, Τα Πραγματικά Γεγονότα στην Περίπτωση του κ. Βάλντεμαρ),
  • το ψυχοφθόρο αίσθημα της ενοχής (Ο Μαύρος Γάτος, Μαρτυριάρα Καρδιά),
  • η θανάσιμη εκδίκηση (Το Βαρέλι του Αμοντιλλάδο),
  • ο διπλός εαυτός και η διολίσθηση στην παράνοια (Γουίλιαμ Γουίλσον) και
  • το πένθος και η επιστροφή των νεκρών (Ελεονόρα, Η Πτώση του Οίκου των Άσερ).

Πέρα από τον τρόμο, ο Edgar Allan Poe δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία. Έγραψε ποιητικά δοκίμια, συναρπαστικές περιπέτειες, επιστημονική φαντασία, χιούμορ και σάτιρα, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες της αστυνομικής λογοτεχνίας στον δυτικό κόσμο. Ο επιθεωρητής Αύγουστος Ντυπέν από τις ιστορίες μυστηρίου του “Οι Δολοφονίες της Οδού Μοργκ” και “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ” αποτελεί τον πρόδρομο των Σέρλοκ Χολμς και Ηρακλή Πουαρό.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά σε ένα από τα διασημότερα ποιήματά του, το “Κοράκι”. Μια ωδή στην αδιάκοπη αφοσίωση του συντετριμμένου εραστή μέχρι την πτώση στην τρέλα. Ένα θεσπέσιο αφηγηματικό ποίημα με πυκνή υπερφυσική ατμόσφαιρα, στιλιζαρισμένη γλώσσα, μυθολογικές και αρχαιοελληνικές αναφορές, που αιχμαλωτίζει την ψυχή του αναγνώστη. Η επαναλαμβανόμενη φράση του κορακιού “ποτέ πια” (Nevermore) προς τον θλιμμένο άντρα θα γίνει συνώνυμο του απόλυτου θρήνου και της απελπισίας.

Ο θάνατος του Edgar Allan Poe από αδιευκρίνιστα αίτια το 1849 -έχουν ακουστεί εικασίες για αλκοόλ, καταχρήσεις, χολέρα, σύφιλη- θα προσθέσει μία ακόμα πινελιά μυστηρίου στην αλλόκοτη βιογραφία του μεγάλου συγγραφέα.