“Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, είναι μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης”, τονίζει ο παρουσιαστής της Ακαδημίας των Ειδικών.

Ο αυτισμός συχνά παρερμηνεύεται από το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα τα παιδιά που εμφανίζουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο να περιθωριοποιούνται. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα κάθε παιδιού με αυτισμό. Στο βίντεο που ακολουθεί, το ίδρυμα Orange μάς παρουσιάζει την Ακαδημία των Ειδικών. Σε αυτό το υπέροχο, ιδιαίτερο σχολείο, κάθε μαθητής παρουσιάζει κι ένα ταλέντο. Η Βιολέτα αποστηθίζει ένα τραγούδι, αφού το ακούσει μία μονάχα φορά, ενώ ο Αλεχάντρο έχει αντικαταστήσει το πιο έγκυρο ημερολόγιο – μπορεί να σου πει τι ημέρα είναι η Μαρτίου ή η 28η Νοεμβρίου, χωρίς να σκεφτεί ούτε λεπτό! Ο Λέο φτιάχνει παζλ σε χρόνο ρεκόρ, ειδικά όταν τα γυρνάει ανάποδα, ώστε να μην του αποσπά την προσοχή η εικόνα. Η Γκαμπριέλ μιμείται εκατοντάδες ανθρώπους τέλεια, ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρειά τους. Πώς σας φαίνονται αυτά τα ταλέντα;

Κατανοώντας Τον Αυτισμό

Μέσα στο υπέροχο αυτό βίντεο, ο καλλιτέχνης Miguel Gallardo χρησιμοποιεί την τέχνη του animation για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τον αυτισμό. Εκτός από τα ταλέντα των μαθητών που παρατίθενται, εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους συμπεριφέρονται παράξενα ορισμένα παιδιά με αυτισμό. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά ερεθίσματα σε ένα μέρος, αμέσως αναπτύσσεται η ανάγκη να μειωθούν αυτά τα ερεθίσματα. Αυτός είναι κι ο λόγος πίσω από το επίμονο κλείσιμο κάθε πόρτας μέσα σε ένα δωμάτιο. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα υπερβολικά ερεθίσματα, ο αυτισμός συχνά οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των ατόμων, με βάση αριθμούς και χρώματα.

Από το βίντεο, έχουμε ξεχωρίσει ορισμένα συμπεράσματα:

«Όλες αυτές οι υπερδυνάμεις μάς επιτρέπουν να βλέπουμε πράγματα που εσείς δε βλέπετε και χάρις σε αυτές νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι», σύμφωνα με τον μικρό Μαξ, τον αφηγητή μας.

«Η ικανότητά τους να μιμούνται, να απομνημονεύουν και να βάζουν τα πράγματα σε τάξη, τους προστατεύει από το καθημερινό χάος, τους βοηθά να προσανατολίζονται σε μια κοινωνία με πάρα πολλές πληροφορίες και να βάζουν σε λογική σειρά ό,τι τους περιβάλλει. Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, είναι μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης», τονίζει ο παρουσιαστής της Ακαδημίας των Ειδικών.

Και πόσο δίκιο έχει!

 

 

Φωτογραφία: cherrybridgestation.com