Στις 25 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης, ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1956, κατά την περίοδο των αναταραχών του Σουέζ, οι γονείς του αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο Ντέμης Ρούσσος ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με τους The Idols και μετά με τους We Five. Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα «Aphrodite’s Child», αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Μετά τη διάλυση του συγροτήματος αυτού, ξεκίνησε σόλο καριέρα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η καριέρα του έφτασε στο ζενίθ της. Τα τραγούδια του είχαν τεράστια απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σχεδόν δεν υπήρχε άνθρωπος στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που δεν ήξερε τον Έλληνα με την υπέροχη, ξεχωριστή φωνή.

Σε ένα ταξίδι μου στην Αλεξάνδρεια το 2008 είχα την τύχη να συναντήσω τον Ντέμη Ρούσσο στο ξενοδοχείο Salamlec Palace. Τα τραγούδια του τα άκουγα από πολύ μικρή και το γνωστό τραγούδι του “From Souvenirs to Souvenirs” είναι το αγαπημένο τραγούδι της μαμάς μου, οπότε πρέπει να το είχα ακούσει πολλές εκατοντάδες φορές! Όμως, δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι μια μέρα θα έβλεπα τον Ντέμη Ρούσσο να παίρνει το πρωινό του στο διπλανό τραπέζι και θα πιάναμε την κουβέντα.

Μιλούσε με τη γυναίκα του στα γαλλικά. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να του μιλήσω στα γαλλικά, αλλά εκείνη τη στιγμή κυριολεκτικά έχασα τα λόγια μου. Τελικά, ζήτησα από τον άνδρα μου να τον ρωτήσει εάν θα μπορούσε να βγάλει μια φωτογραφία μαζί μου.

2olga ntemis roussos

Φαινόταν ότι δεν είχε πολύ χρόνο. Τον περίμενε ένα αυτοκίνητο και ένα λεωφορείο στην είσοδο του ξενοδοχείου. Όταν ο Ντέμης Ρούσσος γύρισε σε μένα και με ωραίο χαμόγελο μου είπε: “Yes, of course. Where are you from?” ένιωσα σαν μικρό παιδί. Σε ένα δευτερόλεπτο πέρασαν μπροστά μου τα παιδικά μου χρόνια, οι γονείς μου και η πόλη που μεγάλωσα. “I’m from Kiev, Ukraine and I’ve been living in Greece for many years”.

“Ουκρανία – πολύ όμορφη χώρα! Μιλάτε Ελληνικά καθόλου;” με ρώτησε.

“Μιλάω λίγα Ελληνικά αλλά έχω όρεξη να μάθω και να μιλάω καλύτερα”, απάντησα εγώ.

“Μπράβο παιδί μου! Όταν έχεις στόχο και αγαπάς αυτό που κάνεις όλα γίνονται”, είπε ο Ντέμης Ρούσσος και χαμογέλασε πάλι. Βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες και γελούσαμε, θέλαμε να βγούμε καλά και οι δύο.

Δυστυχώς έπρεπε να φύγει σύντομα. Ο λόγος που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια ήταν για να γυρίσει μια ταινία και τον περίμεναν. Δεν γνωρίζω αν βγήκε η ταινία αυτή ή θα βγει σχετικό ντοκιμαντέρ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τις φωτογραφίες που βγάλαμε τις έχω κρατήσει μέχρι σήμερα, μένω στην Ελλάδα, βελτίωσα τα Ελληνικά μου και πολλες φορές σκέφτομαι ότι “Όλα γίνονται εάν έχεις στόχο και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις”.

 

Demis Roussos – From Souvenirs to Souvenirs

Φωτογραφίες: progrocks.gr, Unique life