“Τα όνειρα δεν είναι αποφυγή από την πραγματικότητα, αλλά ο τρόπος να την πλησιάζεις”.

William Somerset Maugham

Ποιός ήταν ο Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla, 1856-1943); Ένας εφευρέτης; Ένας πρωτοπόρος; Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές…

Ο Τέσλα ήταν ένας μοναχικός, ανένταχτος στοχαστής. Ήταν ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας, που οραματιζόταν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Σήμερα, οι εφευρέσεις του, που βρήκαν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, ανέρχονται σε δεκάδες εκατοντάδες, όπως:

 • οι επαγωγικοί κινητήρες,
 • το εναλλασσόμενο ρεύμα,
 • ο ηλεκτρικός ταλαντωτής,
 • το ραδιόφωνο,
 • η τηλεκατεύθυνση,
 • η τηλεγεωδυναμική και
 • τα ραντάρ.

Το Όραμα

Ήταν μαθητής λυκείου όταν για πρώτη φορά παρακολούθησε μια επίδειξη ηλεκτρισμού. Από τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη επιστήμη. Αργότερα, σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Γκρατς και το 1884 μετανάστευσε στις Η.Π.Α., όπου συνέχισε τις έρευνες του.

Nikola-Tesla-Unique-life

Το 1912 αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Φυσικής, που είχε απονεμηθεί από κοινού σε αυτόν και τον Thomas Edison (1847-1931). Ο λόγος ήταν πως θεωρούσε τον πρώην συνεργάτη του “έναν απλό εφευρέτη”, που νιαζόταν υπερβολικά για το εμπορικό κέρδος των ερευνών του. Αν και οι απόψεις (εναλλασσόμενο ρεύμα) του Τέσλα τον έφεραν αντιμέτωπο με τους “λύκους” της Wall Street, τα ισχυρά “τζάκια” και το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής του, τελικά επικράτησαν έναντι αυτών του Edison (συνεχές ρεύμα).

Το μεγάλο όραμα του Τέσλα ήταν η Ελεύθερη Ενέργεια. Ο Σέρβος οραματιστής επιστήμονας πίστευε πως:

 • πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε ο καθένας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή ενέργειας του φυσικού περιβάλλοντος,
 • η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εφικτή, ενώ είχε κατορθώσει να δημιουργήσει τεχνητές αστραπές, να θέσει από μακριά σε λειτουργία ηλεκτρικές συσκευές, κ.ά. και
 • είχε εφεύρει ένα υπερ-όπλο, τη γνωστή “ακτίνα του θανάτου”, που μπορούσε να εντοπίζει και να καταστρέφει από απόσταση κτίρια, πλοία, υποβρύχια, κτλ. 

Θεωρίες Συνομωσίας ή Μια Τυχαία Σειρά Γεγονότων;

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της σημερινής Κροατίας. Την ίδια χρονιά είχαν γεννηθεί και κάποιες άλλες μεγαλοφυΐες του πνεύματος, όπως ο Sigmund Freud (1856-1939) και ο George Bernard Shaw (1856-1950).

Ο πρόωρος θάνατος του μεγάλου αδερφού του δημιούργησε στον Τέσλα την επιθυμία να ξεπεράσει το πρότυπό του. Ο Vincent van Gogh (1853-1890) και ο Salvador Dalí  (1904-1989) μεγάλωσαν και αυτοί στη σκιά των νεκρών αδερφών τους, που, σύμφωνα με τους ίδιους, επηρέασαν πολύ το μετέπειτα έργο τους.

Ο Τέσλα πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων για τους Σέρβους (7 Ιανουαρίου 1943 με το νέο ημερολόγιο). Ήταν νεκρός δύο μέρες, πριν τον ανακαλύψει η καμαριέρα του ξενοδοχείου, που μπήκε στο δωμάτιο του, αγνοώντας την πινακίδα στην πόρτα που έγραφε “μην ενοχλείτε, εργάζομαι“.

Ήταν ήδη 87 ετών, φιλάσθενος και αγνοημένος. Πόσοι ηλικιωμένοι δεν “φεύγουν” κατ’αυτόν τον αλγεινό τρόπο; Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά που αναφέρεται:

 • στο γεγονός πως από το 1936 το F.B.I. παρακολουθούσε στενά τον Τέσλα, ο οποίος, μετά την απόρριψη της Ελεύθερης Ενέργειας από τους Αμερικανούς, είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την Ε.Σ.Σ.Δ.,
 • στο περιστατικό με το “περίεργο” αυτοκινητιστικό ατύχημα, που είχε ο Τέσλα το 1937 και κλόνισε σοβαρά την υγεία του,
 • στην ανακοίνωση του Τέσλα το 1924 για την “ακτίνα του θανάτου”, που χρονικά συνέπεσε με την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. 

nikola-tesla-Unique-life

Επισήμως, ο επιστημονικός κόσμος εντάσσει τα επιτεύγματα του Τέσλα, σχετικά με την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας, στον τομέα των ανεξήγητων φαινομένων, ενώ συνεχίζονται οι μελέτες για την αποκρυπτογράφηση των θεωριών του, κυρίως μέσω του συστήματος HAARP (High frequency Active Auroral Research Project).

Ανεπισήμως, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μιλάνε για παρακρατικές, κυρίως, οργανώσεις, οι οποίες μέσω της χρήσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μπορούν να ελέγχουν τα καιρικά φαινόμενα, να προκαλούν σεισμούς, να διακόπτουν επικοινωνίες και να βυθίζουν –μαζικά– ανθρώπους σε λήθαργο.

Τα όνειρα δεν είναι αποφυγή από την πραγματικότητα, αλλά ο τρόπος να την πλησιάζεις1. Ο Νίκολα Τέσλα δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να κυνηγήσει το όνειρο του. Από εκεί και πέρα, η διαχείριση της νέας πραγματικότητας είναι μια εντελώς άλλη ιστορία.

 

1 William Somerset Maugham (1874-1965)