Νέες Απολαυστικές Προτάσεις Για Γρήγορα Και Γευστικά Πρωινά

Αν κάθε πρωί που ξυπνάτε αναρωτιέστε “τι τρώμε πάλι σήμερα;”, σας έχουμε τη λύση για γρήγορα, θρεπτικά και γευστικά πρωινά!

Η αλήθεια είναι ότι σε ό,τι αφορά στο πρωινό οι επιλογές δεν είναι τόσες πολλές, συγκρινόμενες ενδεχομένως με το κυρίως γεύμα του μεσημεριανού. Τα τρόφιμα είναι συγκεκριμένα και πολλοί νιώθουν ότι εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τρώγοντας διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Αυτή ακριβώς η μονοτονία είναι που οδηγεί πολλούς σε κακές διατροφικές επιλογές, οδηγώντας τους στον φούρνο της γειτονιάς τους, όπου θα αγοράσουν μια γευστική μεν τυρόπιτα, φορτωμένη δε με λιπαρά και θερμίδες, που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Λύση όμως υπάρχει και ακούει στο όνομα: Φαντασία και δημιουργικότητα!

Δύο ακόμα προτάσεις πρωινού -μια γλυκιά και μια αλμυρή- συνοδευόμενες από τα διατροφικά σχόλια της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Τίνας Αντωνίου, υπόσχονται να σας “λύσουν τα χέρια” κάθε πρωί που ξυπνάτε και αναρωτιέστε “τι τρώμε πάλι σήμερα;”.

Πρόταση Γλυκιά: Ψωμί με ταχίνι και μπανάνα

Ελληνικότατο πρωινό, που θα σας δώσει ενέργεια για πολλές ώρες, και ετοιμάζεται “στο πι και φι”. Φρυγανίζετε δύο φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως και αλείφετε την κάθε μία με μία κουταλιά του γλυκού ταχίνι. Κόβετε μια μέτρια μπανάνα σε ροδέλες και την απλώνετε από πάνω. Προαιρετικά, πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.

Διατροφικά σχόλια

-Το ταχίνι είναι εξαιρετικής βιολογικής αξίας τροφή, πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε, Β, αμινοξέα και υδατάνθρακες.  Περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σελήνιο και μαγγάνιο. Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

-Η μπανάνα είναι ένα θρεπτικό φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυτικές ίνες, ενισχυμένη σε βιταμίνη A, C, ασβέστιο και σίδηρο. Τα οφέλη της πολλά:

  • βελτιώνει την αθλητική απόδοση
  • ρυθμίζει τη διαδικασία της πέψης
  • διατηρεί ελεγχόμενη την αρτηριακή πίεση.

Πρόταση Αλμυρή: Σπιτική πίτα

Οι περισσότεροι από εμάς στο άκουσμα της λέξης “πίτα” σκεφτόμαστε αμέσως πολλές θερμίδες και λιπαρά. Και η αλήθεια δεν απέχει, σε ό,τι αφορά τις πίτες, που αγοράζουμε απ’ έξω, καθώς η ποσότητα σε λάδι και βούτυρο είναι ανεξέλεγκτη, ενώ συχνά τα υλικά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Αν, όμως, ο λόγος γίνεται για μια πίτα χειροποίητη, τότε τα πράγματα αλλάζουν! Μια γρήγορη και νόστιμη πρόταση είναι μια μανιταρόπιτα της στιγμής, χωρίς φύλλο! Θα πρέπει να την έχετε ετοιμάσει αποβραδίς, βγάζει 6 μέτρια κομμάτια και τρώγεται πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες, σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο φρέσκα λευκά μανιτάρια (500 γραμμάρια)
  • 1 πιπεριά χρωματιστή
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 αυγό
  • 100 γραμμάρια κασέρι χαμηλών λιπαρών
  • 100 γραμμάρια φέτα χαμηλών λιπαρών
  • ρίγανη, θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελάχιστο ελαιόλαδο.

Αφού κόψουμε τα λαχανικά μας σε φέτες, τα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Καρυκεύουμε και αφού χάσουν τα υγρά τους, τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά, το αυγό και όσο αλεύρι χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας σχετικά σφιχτός χυλός. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Συνοδεύουμε το κομμάτι μας με ένα μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό ρόδι.

Διατροφικά Σχόλια

Χορταστικό σνακ. Η παρουσία του μανιταριού αυξάνει τη θρεπτική και γευστική αξία της πίτας. Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Β, Β12, ασβέστιο από τα παράγωγα γαλακτοκομικά, φυτικές ίνες από τα λαχανικά, μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε από την παρουσία ελαιόλαδου.

 

 

Φωτογραφίες: happyhealthymama.com, hiddendomestic.blogsp