Εφαρμογές της μηχανικής που χρησιμοποιούν δομές μεγέθους μορίου και ήδη εφαρμόζονται σε πολλούς τομείς της ζωής μας ή αλλιώς Νανοτεχνολογία!

Οι εφαρμογές της μηχανικής, που χρησιμοποιούν δομές μεγέθους μορίου, ορίζονται ως το πεδίο της νανοτεχνολογίας. Πρόκειται, δηλαδή, για τον επιστημονικό κλάδο, που μελετά και αναπτύσσει διατάξεις μεγεθών νανοκλίμακας.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία χρησιμοποιούν σαν βάση για τις έρευνές τους το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δίνει παραδείγματα, που αντέχουν στον χρόνο, αλλά και λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.  

Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας

Η νανοτεχνολογία ήδη εφαρμόζεται στους τομείς:

  • της υγείας, π.χ. καρδιολογία, οδοντιατρική, υλικά, εργαλεία, ανάπτυξη φαρμάκων κλπ.
  • του αθλητισμού, π.χ. νανοδομημένα υλικά σε μπαστούνια γκολφ, ρακέτες του τένις κλπ.
  • της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής, λόγω της καλύτερης αντοχής και της φιλικής προς το περιβάλλον σύνθεσης των νανοσύνθετων υλών.
  • της ενέργειας και του φυσικού περιβάλλοντος, π.χ. παραγωγή πόσιμου νερού με αφαλάτωση, χάρη στη χρήση νανοπορωδών μεμβρανών, ενώ ερευνώνται οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη βελτιωμένη συλλογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • του επαγγελματικού εξοπλισμού, π.χ. οπτικά γυαλιά, καλύπτρες κρανών, υαλοπίνακες, παράθυρα αεροσκαφών,  αλοιφές, χρώματα, βερνίκια κλπ.

Νανοτεχνολογία και οικιακή οικονομία

Βελτιώνετε την ενεργειακή απόδοση τους σπιτιού σας; Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται για την αποτελεσματικότερη μόνωση και τον αποδοτικότερο φωτισμό. Θέλετε να μειώσετε τα λειτουργικά έξοδα της οικίας σας; Η νανοτεχνολογία βρίσκει εφαρμογή στα φωτοβολταϊκά και στα θερμοηλεκτρικά συστήματα. Σας αρέσουν τα παντός είδους gadgets; Η νανοτεχνολογία εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και στους υπερπυκνωτές.

Βαρεθήκατε το πλύσιμο των ρούχων; Κάντε λίγο υπομονή (αν και το σιδέρωμα, μάλλον δεν το γλυτώνετε!) γιατί πρόσφατα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο στάδιο μελέτης μιας νανοδομής, που θα επιτρέπει στα ρούχα να καθαρίζονται μόνα τους.

Πώς; Αρχικά, η νανοδομή αυτή θα είναι ενσωματωμένη στα ρούχα. Κατόπιν, θα επιτρέπει στις βρωμιές να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακή πηγή και θα τις αποσυνθέτει, ή μάλλον καλύτερα θα επιτρέπει στον ήλιο να τις απορροφά. Έτσι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα πλυντήρια ρούχων θα είναι για πολλές νοικοκυρές (ειδικά για αυτές που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες) μια ευχάριστη ανάμνηση του παρελθόντος.

Η τρομακτική εξέλιξη της νανοτεχνολογίας είναι γεγονός. Παράλληλα, όμως, οι όποιες περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις θα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά.

 

Φωτογραφία: daywatcher.com