Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς: Μέγας Κοραλλιογενής Ύφαλος

Φωτογραφία: astrikiprovolo.com

 

Ο Μέγας Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 7 θαύματα της φύσης. Πώς αλλιώς να περιγράψεις ένα δημιούργημα από έμβια όντα, μεγέθους ίσου με την έκταση της Γερμανίας, που φαίνεται καθαρά από το διάστημα;

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και πολυπλοκότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα στη γη, το οποίο ανακηρύχτηκε το 1981 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Αυστραλίας και απλώνεται σε ένα σύμπλεγμα 940 νησιών, παράλληλα με τις ακτές του Queensland, καλύπτοντας μια έκταση άνω των 340.000 τετραγωνικών μέτρων, βάθους από 35 έως 2.000 μέτρων.

Ο Μέγας Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι στην πραγματικότητα μια υποβρύχια μεγαλούπολη, που φιλοξενεί σημαντική βιοποικιλότητα. Εκεί κατοικούν 200 είδη πουλιών, 400 είδη κοραλλιών, 1.650 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων και 20 είδη ερπετών -ανάμεσά τους θαλάσσιες χελώνες και τεράστιες αχιβάδες ηλικίας άνω των 120 ετών- και πλήθος φυκιών, αρθροπόδων, θαλάσσιων ανεμώνων, σπόγγων και θαλάσσιων σκουληκιών. Πολλά ζώα, που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, τελούν είτε υπό εξαφάνιση είτε ανήκουν σε άγνωστα στον σύγχρονο άνθρωπο (αλλά όχι στους Αβορίγινες) είδη.

Παρότι το 33% του Υφάλου προστατεύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με σκοπό να διατηρηθούν τα κοράλλια, κάποια εκ των οποίων είναι τουλάχιστον 20.000 χρόνων, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε κάποια τμήματά του με ελεύθερη κατάδυση, από αέρος με αεροσκάφος ή ελικόπτερο, με βάρκα με γυάλινο πάτωμα, αλλά και μέσω υποβρύχιας ξενάγησης με ειδικό όχημα.

Ό,τι και να επιλέξετε, μια επίσκεψη στον Ύφαλο θα αποτελέσει μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, μπροστά στην οποία το μακρινό ταξίδι μέχρι την Αυστραλία μοιάζει με ασήμαντη λεπτομέρεια.