Για τους αρχαίους Έλληνες ο μήνας αυτός (Ανθεστηριώνας και Ελαφηβολιώνας) ήταν αφιερωμένος σε μεγάλες γιορτές προς τιμή του Δια και του Διόνυσου. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, λόγω της εαρινής ισημερίας.

  • …το 1776 κυκλοφορεί το μεγαλύτερο έργο του Σκοτσέζου οικονομολόγου, Adam Smith (1723-1790), “Ο πλούτος των Εθνών”, που επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της οικονομικής επιστήμης.
  • …το 1824, μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, ξεσπά ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
  • …το 1895 πεθαίνει ο Αυστριακός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Leopold Ritter von Sacher-Masoch (1836-1895), που έδωσε το όνομά του στον όρο “μαζοχισμός”.
  • …το 1955 γεννιέται η πανέμορφη Ιταλίδα ηθοποιός, Ορνέλα Μούτι. Την ίδια μέρα, το 1959, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. η κούκλα Barbie.
  • …το 1971 στο δρόμο προς τον τελικό του Wembley, ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος (1-1) στο Liverpool, με αντίπαλο την Everton. Το περίεργο εδώ είναι τα πέντε 9άρια του επιθετικού της ομάδας, Αντώνη Αντωνιάδη. Στις 9 του μήνα, στις 9 ακριβώς, 9 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα το Νούμερο 9 (Αντώνης Αντωνιάδης) σκοράρει το 9o γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης.

 

Φωτογραφίαtrivela.uol.com.br