Το έθιμο της “φάρσας”, της πρωταπριλιάς δηλαδή, μάλλον έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Το 1564, ο Κάρολος Θ’ μετέθεσε την πρώτη ημέρα του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς, οι οποίοι κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του μήνα έστελναν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα στους “νεοημερολογίτες” της εποχής.

  • …το 1821 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές, ο Charles Baudelaire (1821-1867). Την ίδια ημέρα το 1926 και το 1933 γεννήθηκαν οι Hugh Hefner και Jean-Paul Belmondo, αντίστοιχα. Ο πρώτος είναι γνωστός για τα “κουνελάκια” του περιοδικού Playboy, ενώ ο δεύτερος συνδέθηκε με το γαλλικό κίνημα της Nouvelle Vague (Νέο Κύμα) στον κινηματογράφο.
  • …το 1865 λήγει ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος.
  • …το 1928 γίνεται και επίσημα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας στην Τουρκία. Το κατά πόσο αυτό συμβαίνει στην πράξη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, είναι μια άλλη συζήτηση.
  • …το 2000 σημειώθηκαν ίσως οι πιο δραματικές ή χιουμοριστικές ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Τα γκάλοπ έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μετά τα μεσάνυχτα πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ. Για ένα διάστημα υπήρχαν οπαδοί και των δύο κομμάτων, που πανηγύριζαν στους δρόμους.
  • …το 2003 η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από αμερικανικά στρατεύματα και ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν (1937-2006) αποκαθηλώνεται.

 

Φωτογραφία: Jean-Paul Belmondo