Μια μέρα σαν αυτή: 8 Μαρτίου

Για τους αρχαίους Έλληνες ο μήνας αυτός (Ανθεστηριώνας και Ελαφηβολιώνας) ήταν αφιερωμένος σε μεγάλες γιορτές προς τιμή του Δια και του Διόνυσου. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, λόγω της εαρινής ισημερίας.

  • …το 1849 γεννιέται στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, μετέπειτα γνωστός με το ψευδώνυμο, Γεώργιος Βιζυηνός. Ο δημιουργός των “Ποιητικά Πρωτόλεια”, “Το αμάρτημα της μητρός μου”, “Εσπερίδες”, “Ο τρομάρας” κ.ά. θα πεθάνει το 1896, έγκλειστος στο  Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, λόγω των ουτοπικών εμμονών του και του παράφορου έρωτά του για μια 14χρονη.
  • …το 1887 η δημοσιογράφος και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες, Καλλιρρόη Παρρέν (1861-1940), εκδίδει την “Εφημερίδα των Κυριών”.
  • …το 1904 εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα.
  • …το 1907 δολοφονείται στον Πυργετό της Λάρισας ο Κεφαλλονίτης δημοσιογράφος, Μαρίνος Αντύπας (1872-1907), που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα των αγροτών κατά των τσιφλικάδων. Την ίδια χρονιά και μέρα, γεννιέται στην Πρώτη Σερρών ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες πολιτικούς, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998).
  • …το 2015 ετοιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη νέα υποθαλάσσια σήραγγα 3 ορόφων για οχήματα και τρένα. Αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2016.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Φωτογραφίαsansimera.gr