Για τους αρχαίους Έλληνες ο μήνας αυτός (Ανθεστηριώνας και Ελαφηβολιώνας) ήταν αφιερωμένος σε μεγάλες γιορτές προς τιμή του Δια και του Διόνυσου. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, λόγω της εαρινής ισημερίας.

  • …το 1530 ο Βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η’ (1491-1547), ζητάει άδεια από τον Πάπα για να χωρίσει. Ο Πάπας αρνείται και ο Ερρίκος Η’ κηρύσσει ότι ο Πάπας δεν είναι πλέον ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Από τότε η Αγγλικανική Εκκλησία είναι αυτόνομη, με επικεφαλής τον εκάστοτε βασιλιά. Βέβαια, ο Ερρίκος Η’ δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα την άδεια του Πάπα, αλλά ήθελε να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες. Ο συγκεκριμένος βασιλιάς της Αγγλίας παντρεύτηκε έξι φορές και “χώριζε” με τον εξής τρόπο: διαζύγιο, αποκεφαλισμός, θάνατος, διαζύγιο, κ.ο.κ.
  • …το 1894 οι ασθενείς του σανατόριου  Battle Creek, στο Michigan των Η.Π.Α., δοκιμάζουν για πρώτη φορά νιφάδες καλαμποκιού για πρωινό. Το συγκεκριμένο πρωινό εξακολουθεί να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο και φέρει το όνομα του δημιουργού του, John Kellogg (1852-1943).  
  • …το 1948 τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται και επισήμως στην Ελληνική Επικράτεια.
  • …το 1999 πεθαίνει ο σκηνοθέτης των ταινιών “Κουρδιστό Πορτοκάλι” και “2001, Οδύσσεια του Διαστήματος”, ο Αμερικανός Stanley Kubrick (1928-1999).
  • …το 2004 η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 45,4%, κερδίζει τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κ.Κ.Ε να ακολουθούν, με ποσοστά 40,6% και 5,9%, αντίστοιχα.

 

Φωτογραφία: sensesofcinema.com (Stanley Kubrick)