Για πολλούς ο Μάιος πήρε το όνομά του από τη μητέρα του θεού Ερμή, τη Μαία. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει τον συγκεκριμένο μήνα στους προγόνους τους (majores) και διοργάνωναν μεγάλες γιορτές προς τιμήν των νεκρών. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης.

  • …το 1927 ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951) και η Αμερικανίδα σύζυγός του, Εύα Πάλμερ (1874-1952), διοργανώνουν τις πρώτες δελφικές γιορτές. Πρόκειται για μια αναβίωση του κλασσικού προτύπου υπέρ της οποίας τάχτηκαν πολλοί. Η εφημερίδα “Ριζοσπάστης”, πάντως, μιλούσε για σπατάλη δημοσίου χρήματος. Το αποτέλεσμα ήταν το ζεύγος Σικελιανού να οδηγηθεί στην χρεωκοπία, ενώ σήμερα πολλοί καλλιτεχνικοί θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχουν τις ρίζες τους στις γιορτές αυτές, που εγκαινίασαν την επαναχρησιμοποίηση των αρχαίων θεάτρων.
  • …το 1946 ιδρύεται η Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Tokyo Tsushin Kogyo, γνωστή ως Sony.
  • …το 1998 η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz εξαγοράζει την Chrysler.
  • …το 2007 ισραηλινοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν στην Ιερουσαλήμ, μετά από έρευνες δεκαετιών, τον τάφο του βασιλιά Ηρώδη.
  • …το 2011 πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ένας από τους μεγαλύτερους γκόλφερ όλων των εποχών, ο Ισπανός Severiano “Seve” Ballesteros (1957-2011). 

 

Φωτογραφία: daimler.com