Το έθιμο της “φάρσας”, της πρωταπριλιάς δηλαδή, μάλλον έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Το 1564, ο Κάρολος Θ’ μετέθεσε την πρώτη ημέρα του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς, οι οποίοι κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του μήνα έστελναν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα στους “νεοημερολογίτες” της εποχής.

  • …το 1614 η Ποκαχόντας, κόρη του Ινδιάνου αρχηγού Ποχατάν, παντρεύεται στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. τον Άγγλο άποικο και μεγαλογαιοκτήμονα, Τζον Ρολφ, συμβάλλοντας στην ειρήνη μεταξύ των δυο φυλών. Η ιστορία της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Disney.
  • …το 1908 γεννιέται στο Σάλτσμπουργκ ο Herbert von Karajan (1908-1989). Ο Karajan ήταν διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου για 35 χρόνια. Ο προπάππους του, Γεώργιος Καραγιάννης μετανάστευσε από τη γενέτειρά του, την Κοζάνη, στη Βιέννη λόγω της Οθωμανικής κατοχής.
  • … το 1950 οι Julius Rosenberg (1918-1953) και Ethel Rosenberg (1915- 1953) γίνονται οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες, που οδηγούνται στην ηλεκτρική καρέκλα με την κατηγορία της κομμουνιστικής κατασκοπείας. Στη δίκη δεν παρουσιάστηκαν ισχυρά στοιχεία, που να αποδεικνύουν την ενοχή τους.
  • …το 1994 αυτοκτονεί στο σπίτι του στο Σηάτλ, ο μουσικός του συγκροτήματος Nirvana, Kurt Cobain (1967-1994). Το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά.
  • …το 2009 η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης κατακτά το ευρωπαϊκό τρόπαιο στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

 

Φωτογραφία: Kurt Cobain