Δεκέμβριος, ο “ασπρομηνάς”, όπως τον αποκαλούσαν παλιά, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Δεν είναι κακός ο Δεκέμβριος. Σκεφτείτε τα Χριστούγεννα, τα δώρα, την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, τη ζέστη του σπιτιού και το όμορφο τοπίο έξω από το παράθυρο…

  • …το 1791 κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας Observer. Πρόκειται για την πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο.
  • …το 1913 υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής το ομώνυμο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο η Αλβανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
  • …το 1945 οι Η.Π.Α. γίνονται μέλος του Ο.Η.Ε.
  • …το 1963 έρχεται στον κόσμο ο Ουκρανός αθλητής επί κοντώ και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ επί πολλά χρόνια, Σεργκέι Μπούμπκα.
  • …το 2011 πεθαίνει ο Σόκρατες (Sοcrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, 1954-2011). Ο διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής έπινε, κάπνιζε και ασκούσε πολιτική μέσα στο γήπεδο. Ένα από τα ινδάλματά του ήταν ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κάτι που τον έκανε να δώσει το όνομα Φιντέλ στον μικρότερο γιο του. Όταν η μητέρα του δυσανασχέτησε, γιατί το όνομα της φαινόταν κάπως “δυνατό”, ο Σόκρατες της απάντησε “μητέρα, κοίτα τι έκανες με μένα”.

Σήμερα είναι της Αγίας Βαρβάρας.

 

Φωτογραφία: theguardian.com