Δεκέμβριος, ο “ασπρομηνάς”, όπως τον αποκαλούσαν παλιά, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Δεν είναι κακός ο Δεκέμβριος. Σκεφτείτε τα Χριστούγεννα, τα δώρα, την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, τη ζέστη του σπιτιού και το όμορφο τοπίο έξω από το παράθυρο…

  • …το 1897 τροποποιούνται τα σύνορα της Ελλάδας, μετά τον ατυχή Ελληνο-τουρκικό πόλεμο. Την ίδια μέρα 15 χρόνια αργότερα ο ναύαρχος, Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στη θαλάσσια περιοχή των Δαρδανελίων, ένα γεγονός που θα μείνει γνωστό ως η Ναυμαχία της Έλλης.
  • …το 1944 πέφτει η πρώτη σφαίρα στα λεγόμενα “Δεκεμβριανά”, στην Αθήνα ξεσπούν ταραχές και η χώρα οδεύει προς τον Εμφύλιο Πόλεμο.
  • …το 1960 γεννήθηκαν οι ηθοποιοί Daryl Hannah και Julianne Moore.
  • …το 1967 οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, που είχε σταλεί στη Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου (1888-1968), αποχωρούν από το νησί, κατόπιν εντολής της χουντικής κυβέρνησης των Αθηνών. Ο δρόμος προς το πραξικόπημα είναι πλέον ανοιχτός.
  • …το 1997 ο Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, 1940-) επισκέπτεται τη Μεγάλη Βρετανία, ως Υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας πλέον, και χρίζεται επίτιμος ιππότης (honorary knight) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Φωτογραφίαellinikosemfilios.blogspot.gr