Μια μέρα σαν αυτή: 29 Φεβρουαρίου

Λίγες ημέρες ακόμα απέμειναν για να καλωσορίσουμε, ημερολογιακά, την άνοιξη. Στις 21 του μήνα ανοίγει το τριώδιο και δέκα μέρες μετά έρχεται η Τσικνοπέμπτη…

  • …το 1288 εικάζεται πως ξεκίνησε ένα περίεργο έθιμο στη Σκοτία, σύμφωνα με το οποίο η 29η Φεβρουαρίου είναι η μόνη μέρα, που μία γυναίκα μπορεί να ζητήσει από έναν άνδρα να την παντρευτεί, κι αν αυτός αρνηθεί του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.
  • …το 1944 στο Γεφύρι της Πλάκας στη Ήπειρο υπογράφτηκε η συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ) και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Το ιστορικό γεφύρι κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, λόγω σφοδρής κακοκαιρίας.
  • …το 2004 η ταινία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Η επιστροφή του Βασιλιά” ισοφαρίζει το ρεκόρ των 11 Όσκαρ, που είχαν κερδίσει οι ταινίες Μπεν Χουρ (1960) και Τιτανικός (1998). 
  • …το 2012 αμερικανοί και ισραηλινοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν των τάφο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από θρησκευτικές κοινότητες.
  • …ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος ζούσε όταν βασίλευε ο Θεοδόσιος ο Μικρός, περίπου το 451 μ.Χ. Πρόκειται, ίσως, για τον πιο αδικημένο άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού η μνήμη του τιμάται κάθε 4 χρόνια, στις 29 Φεβρουαρίου.