Ίσως, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς για τον μήνα Μάρτιο είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις πολλές παροιμίες που υπάρχουν για τον μήνα αυτό, όπως “το Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο”, “τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγέ τη”, ”Mάρτης έβρεχε θεριστής χαιρότανε” και άλλες πολλές.

  • …το 1930 η τουρκική κυβέρνηση μετονομάζει τις πόλεις Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα σε Istanbul και Ankara, αντίστοιχα.
  • …το 1939 οι δυνάμεις του στρατηγού Francisco Franco (1892-1975) καταλαμβάνουν τη Μαδρίτη, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
  • …το 1943 πεθαίνει ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης και μαέστρος Sergei Rachmaninoff (1873-1943).
  • …το 1967 ο Van Morrison ηχογραφεί ένα από τα 500 πιο εμπορικά τραγούδια του 20oυ  αιώνα, σύμφωνα με την RIAA (Recording Industry Association of America). Πρόκειται για το τραγούδι Brown Eyed Girl.
  • …το 1969 ο Γιώργος Σεφέρης δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως “…κλείνουν δυο χρόνια, που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς όλως διόλου αντίθετο με τα ιδεώδη, για τα οποία πολέμησε ο κόσμος […] είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε και αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά […] όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος…”, στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο το καθεστώς της χούντας.

 

Φωτογραφίαrollingstone.com (Van Morrison)