Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει τον μήνα Δεκέμβριο στο θεό Saturnus (ο Κρόνος των αρχαίων Ελλήνων). Για ένα δεκαπενθήμερο, ο κόσμος γιόρταζε μέσα σε στιγμές ξεγνοιασιάς, τελούσε διάφορες θρησκευτικές ιεροτελεστίες, έπινε, έτρωγε, έπαιζε τυχερά παιχνίδια και αντάλλασε δώρα. Τόσο μακρινές και τόσο οικείες καταστάσεις…

  • …το 1791 γεννιέται ο Charles Babbage (1791-1871), ο Βρετανός μαθηματικός, που ανακάλυψε μία από τις πρώτες αυτόματες αριθμομηχανές και θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Περίπου δύο αιώνες αργότερα, το 1982 το περιοδικό ΤΙΜΕ τον ανακηρύσσει “άνθρωπο της χρονιάς”.
  • …το 1893 γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ (1893-1976), ο ηγέτης της Κίνας από το 1949 μέχρι το θάνατό του. Η αγάπη του για το κρέας ήταν γνωστή και κάποτε ο ίδιος είχε πει “τρώω πολύ και εκκρίνω πολύ“!
  • …το 1985 δολοφονείται η Αμερικανίδα ζωολόγος, Dian Fossey (1932-1985), η γυναίκα που αφιέρωσε 18 χρόνια από τη ζωή της στη μελέτη της συμπεριφοράς των γορίλων. Η Fossey με τον δυναμισμό της ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στα διεθνή ΜΜΕ, κατέστρεφε παγίδες λαθροκυνηγών και αντιδρούσε στα σχέδια της κυβέρνησης της Ρουάντα, που ήθελε να μετατρέψει τον βιότοπο των γορίλων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Βρέθηκε κατακρεουργημένη, χωρίς ποτέ κανείς να καταδικαστεί για το θάνατο της.
  • …το 1996 ο Ο.Η.Ε. θέτει σε ισχύ τη Συνθήκη για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
  • …το 1997 “φεύγει” από τη ζωή ο Έλληνας φιλόσοφος, Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997). “Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι” και  “Ο άνθρωπος είναι εκείνο το τρελό ζώο, του οποίου η τρέλα ανακάλυψε τη λογική” είναι μόνο δύο από τα γνωστά αποφθέγματά του.

 

Φωτογραφία:  Κορνήλιος Καστοριάδης