Ο Νοέμβριος τελειώνει. Σε λίγες ήμερες θα μπούμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, τον Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου ενδέχεται να γιορτάζουν πολλοί φίλοι και γνωστοί, κάτι που μπορεί να μας βάλει στο εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου και των Χριστουγέννων.

  • …το 1343 τσουνάμι πλήττει τις ακτές στη Νάπολη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
  • …το 1844 γεννιέται στη Γερμανία ο Karl Benz (1844-1929), ο πασίγνωστος κατασκευαστής αυτοκινήτων.
  • …το 1914 γεννιέται στην Αμερική (Καλιφόρνια) ο θρύλος του μπέιζμπολ, Joe DiMaggio (1914-1999). Ο DiMaggio παντρεύτηκε τη Marilyn Monroe για να την κάνει “μητέρα και νοικοκυρά”
  • …το 1940 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος, όπως θα θυμούνται οι πιο παλιοί…
  • …το 1942 Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντο ανατινάσσουν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Ήταν, ίσως, το μοναδικό εγχείρημα στη διαρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιήθηκε από ενωμένες ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις.
  • …το 1946 γεννιέται ο Μίμης Παπαϊωάννου και το 1952 ο Γιάννης Κυράστας (1952-2004). Και οι δυο υπήρξαν ποδοσφαιριστές-σύμβολα για Α.Ε.Κ. και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα.
  • …το 1953 η Ουγγαρία ταπεινώνει την Αγγλία, με τη νίκη της μέσα στο Wembley με 3-6. Ο αγώνας έμεινε στην Ιστορία γιατί: (α) στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα δεν βγήκε ποτέ πλάγιο άουτ, (β) ήταν ο πρώτος, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε πολλές χώρες, (γ) μέχρι τότε οι Άγγλοι ήταν αήττητοι στην έδρα τους και (δ) η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας, εξαιτίας του φόβου συντριβής, αρνιόταν επί 6 μήνες να δώσει άδεια στην Εθνική Ομάδα να συμμετάσχει στο ματς.
  • …το 2005 πεθαίνει ο George Best (1946-2005), ποδοσφαιριστής με σημαντική καριέρα στη Manchester United. Η ατάκα του “ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα” παραμένει θρυλική.

Ωραίο όνομα τo Κατερίνα. Σήμερα γιορτάζει. Μην την ξεχάσετε.

 

Φωτογραφία:: beyondthefieldofplay.com