Λίγες ημέρες ακόμα απέμειναν για να καλωσορίσουμε, ημερολογιακά, την άνοιξη. Στις 21 του μήνα ανοίγει το τριώδιο και δέκα μέρες μετά έρχεται η Τσικνοπέμπτη…

  • …το 1893 ο Rudolf Diesel (1858-1913) κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση του κινητήρα Diesel. Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα υπολογίζεται πως δούλευαν περισσότεροι από 70.000 πετρελαιοκινητήρες στον κόσμο.
  • …το 1903 η Κυβέρνηση της Κούβας υπογράφει μισθωτήριο συμβόλαιο με τις Η.Π.Α., σύμφωνα με το οποίο παραχωρεί στους Αμερικανούς το νότιο τμήμα του κόλπου Guantanamo, για τη δημιουργία βάσης πεζοναυτών. Τα επόμενα χρόνια η βάση μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης υπόπτων τρομοκρατίας και θα γίνει συνώνυμο της καταπάτησης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  • …το 1924 έρχεται στη ζωή ο νοτιοαφρικανός φυσικός, Allan MacLeod Cormack (1924-1998). Ο Cormack θα τιμηθεί με το Νόμπελ Ιατρικής το 1979, για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου.
  • …το 1964 διοργανώνεται το 1o εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Α’ Εθνική) στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 10 ομάδων, ΑΕΚ, Ανατόλια, Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανελλήνιος, Σπόρτιγκ, Τρίτων και ΧΑΝΘ. Πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ομάδα της ΑΕΚ.
  • …το 1965 οι τηλεοράσεις στην Ελλάδα λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας), της σημερινής ΕΡΤ.

 

Φωτογραφίαen.wikipedia.org (Guantanamo)