Ίσως, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς για τον μήνα Μάρτιο είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις πολλές παροιμίες που υπάρχουν για τον μήνα αυτό, όπως “το Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο”, “τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγέ τη”, ”Mάρτης έβρεχε θεριστής χαιρότανε” και άλλες πολλές.

  • …το 1685 γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Johann Sebastian Bach (1685-1750). Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της μουσικής, π.χ. Brandenburg Concertos, Goldberg Variations, St. Matthew Passion, The Musical Offering, The Art of Fugue, κ.α.
  • …το 1920 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικοσυνθέτες, ο Μανώλης Χιώτης. Ο Χιώτης επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, ενώ οι μεγαλύτερες επιτυχίες του έγιναν γνωστές από την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, που υπήρξε και η σύζυγός του για μια δεκαετία. Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, το 1970, στην Αθήνα.
  • …το 1935 η Περσία μετονομάζεται επίσημα σε Ιράν.
  • …το 1960 κλείνει η θρυλική ομοσπονδιακή φυλακή Αλκατράζ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.
  • …το 1991 πεθαίνει στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. ο Ελληνο-αμερικανός Leo Fender (Clarence Leonidas Fender, 1909-1991), ο κατασκευαστής των περίφημων κιθάρων Fender.

Σήμερα έχουμε την εαρινή ισημερία. Είναι, όμως, και η Παγκόσμια Ημέρα:

 

Φωτογραφίαcollabfinder.tumblr (Clarence Leonidas Fender)