Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σα μαργαριτάρι, λέει μια παροιμία. Συνήθως, στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, ο καιρός βελτιώνεται και υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα από το τσουχτερό κρύο του χειμώνα. Είναι οι γνωστές “αλκυονίδες” μέρες, ονομασία που πήραν από την Αλκυόνα, το ψαροπούλι, που σύμφωνα με τον μύθο, κλωσά τα αυγά του αυτές τις ημέρες.

  • …το 1841 βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Χονγκ Κονγκ, μετά τη νίκη τους στον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου. Την επόμενη χρονιά, με τη Συνθήκη του Νανκίν, η Κίνα παραχώρησε το Χονγκ Κονγκ στη Μεγάλη Βρετανία. Η πόλη ανήκε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία έως το 1997, όταν και μεταβιβάστηκε ξανά στην Κίνα.
  • …το 1920 γεννιέται στο Ρίμινι της Ιταλίας, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του περασμένου αιώνα, ο Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993).
  • …το 1942 στη Διάσκεψη της Βάνζεε οι Ναζί αξιωματούχοι αποφασίζουν την εφαρμογή της “Τελικής Λύσης” για τους Εβραίους της Ευρώπης, δηλαδή τη συστηματική τους εξολόθρευση.
  • …το 1961 ο John F. Kennedy (1917-1963) γίνεται ο νεαρότερος Πρόεδρος (35ος) των Η.Π.Α. Περίπου μισό αιώνα μετά, το 2009 ο Barack Obama γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος (44ος) των Η.Π.Α.
  • …το 1982 γεννιέται στην Ελλάδα το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης.

Σήμερα είναι του Αγίου Ευθυμίου.

 

ΦωτογραφίαΦεντερίκο Φελίνι