“Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, καρδιά μου πώς αντέχεις μέσα στην τόση αγάπη και στις τόσες ομορφιές…”, τραγουδάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Απρίλης μπαίνει στο δεύτερο δεκαήμερό του και στην τελική ευθεία για το Ορθόδοξο Πάσχα.

  • …το 1841 δημοσιεύεται το πρώτο –για πολλούς– αστυνομικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για το βιβλίο “Οι φόνοι της οδού Μοργκ” του Edgar Allan Poe (1809-1849).
  • …το 1922 έρχεται στον κόσμο ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988). Είναι ένας από τους ποιητές, που σημάδεψαν την πρώτη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών. Σε ένα απόσπασμα του έργου του “Περιμένοντας το βράδυ” διαβάζουμε “…οι ταξιδιώτες χάθηκαν στο βάθος, άλλους τους κράτησε για πάντα το φεγγάρι […] Ά, πόσα ρόδα στο ηλιοβασίλεμα –τί έρωτες Θεέ μου, τί ηδονές, τί όνειρα, ας πάμε τώρα να εξαγνιστούμε μες στη λησμονιά…”.
  • …το 1925 εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα.
  • …το 1926 ιδρύεται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.)
  • …το 2000 ο Παναθηναϊκός στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας στη Θεσσαλονίκη τη Μακάμπι με 73-67.

 

Φωτογραφία: palaimaxoipanathinaikou.gr