Το έθιμο της “φάρσας”, της πρωταπριλιάς δηλαδή, μάλλον έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Το 1564, ο Κάρολος Θ’ μετέθεσε την πρώτη ημέρα του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς, οι οποίοι κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του μήνα έστελναν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα στους “νεοημερολογίτες” της εποχής.

  • …το 742 γεννιέται ο αυτοκράτορας των Φράγκων, Καρλομάγνος (742-814). Αποκαλείται από πολλούς ως ο “πατέρας της Ευρώπης” καθώς στα χρόνια της ηγεμονίας του κατάφερε, για πρώτη φορά μετά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, να ενώσει μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.
  • …το 1872 πεθαίνει ο αμερικανός εφευρέτης των σημάτων Μορς, Samuel Morse (1791-1872).
  • …το 1948 γεννιέται στα Τρίκαλα ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες τραγουδιστές, ο Δημήτρης Μητροπάνος (1948-2012).
  • …το 1982 η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, προβάλλοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς (Falkland) ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία. Σαν αποτέλεσμα, ξεσπά ο “Πόλεμος των Φόκλαντς”, μια σύγκρουση που διήρκησε 74 ημέρες και έληξε με την επιστροφή των νησιών στους Βρετανούς.
  • …το 2008 η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Σήμερα είναι η  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

 

ΦωτογραφίαΔημήτρης Μητροπάνος